ULKOMAAN UUTISET
Tänään on sunnuntai, 26. lokakuuta 2014. Sivu on ladattu klo 2:31

USA:n internetin valvonta- ja sensuurilaki on nyt CISPA

Jälleen yksi internet-sensuurilaki yrittää takaovesta lävitse. Tällä kertaa kyberturvallisuudella perustellaan samaa tavoitetta, joka on ollut aiemmissakin vastustetuissa lakiehdotuksissa: SOPA, PIPA, ACTA, TPP, Bill C 30 – ja nyt siis CISPA. Käynnissä on uuvutustaistelu tavoitteen toteutumiseksi.

Toimittaja: Riikka Söyring
5.4.2012, Verkkomedia.org

 

USA:n internetin valvonta- ja sensuurilaki on nyt CISPA 

CISPA, lyhenne sanoista Cyber Intelligence Sharing and Protection Act eli lakiesitys HR 3523, Rogers-Ruppersberger -lakiesitys on koonnut Yhdysvaltain senaatin alahuoneessa yli 100 tukijaa, ja se yritetään luikahduttaa läpi kongressissa myöhemmin tässä kuussa, kertoo TechDirt.

CISPA:a on puollettu tarpeella "implementoida Yhdysvaltain sota kyberhyökkäyksiä vastaan" ja sitä tukevat sellaiset yritykset kuin Facebook, Microsoft ja TechAmerica.

CDT, Center for Democracy and Technology kertoo: "(CISPA) menee pidemmälle kuin aiemmat lakiesitykset, se sallii internet-palvelujentarjoajien (ISP) ohjata yksityiskommunikaatiota ja siihen liittyviä tietoja hallitukselle vailla riittävää yksityisyyden suojan turvaamista ja kontrollimekanismeja. Lakiesitys ei täsmennä, mille virastoille ISP:t asiakkaidensa tietoja paljastaisivat, mutta rakenne ja kannustimet viittaavat siihen, että vastaanottajapuoli on kansallisen turvallisuus­virasto NSA tai puolustusministeriön (DOD) kyberkomentokeskus".

Toisin sanoen hallitus lukisi itse itselleen antamansa luvan kanssa jokaisen kansalaisen sähköpostit.

Tätä tapahtuu muuallakin kuin Yhdysvalloissa. Myös Ison-Britannian hallitus laatii suunnitelmia, joka antavat mahdollisuuden maan asukkaiden sähköpostien kaappaamiseen, puhelinkeskustelujen kuuntelemiseen, tekstiviestien lukemiseen ja kaikkien internetin hakukoneissa esiintyvien hakujen seuraamiseen.
 

RT:n uutisraportti aiheesta: (englanniksi)

 

CISPA:n muotoilu on niin väljä, että se sallisi Yhdysvaltain kongressin kiertää nykyiset online-ykstyisyyttä suojaavat lait ja käytännössä monitorida, sensuroida ja lakkauttaa minkä tahansa online-kommunikaation mitä se pitäisi hajoittavana hallitukselle tai yksityisille osapuolille.

EFF, Electronic Frontier Foundation kuvaa CISPA:a kyberturvallisuuden poikkeustila-laiksi, jolla hallitus saa minkä tahansa haluamansa datan sanomalla tarvitsevansa sitä kyberturvallisuus-tarkoituksiin. Lain myötä esimerkiksi Google, Facebook, Twitter ja AT&T voisivat kopioida luottamuksellista tietoa ja lähettää sen Pentagonille.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että Google muutti tietosuojakäytäntöjään 1. maaliskuuta "kuluttajaystävällisemmiksi" tavalla, joka helpottaa Googlen ja gmailin käyttäjien internet-seurantaa. Myös Facebook on uusinut "sisältöään" ja käyttöoikeuksia.

Yhdysvaltain kongressin kirjaston Congressional Research Service kertoo: "Yritykset tuhota, häiritä tai häväistä" joko "hallituksen tai yksityisen entiteetin järjestelmää tai verkkoa" riittävät syyksi siihen, että Washington voi alkaa lueskella mitä tahansa haluamaansa online-kommunikaatiota.

SOPA ja PIPA pysäytettiin internet-yhteisön protesteilla. Kuinka käynee CISPA:n?

Päivitys 06.04 2012 klo 11:55: Linkissä on CISPA:a vastustava adressi http://www.avaaz.org/en/stop_cispa/?vl


Lue myös:

USA:n poliisivoimia varustetaan armeijan raskailla varusteilla ja miljoonilla ammuksilla. Taivaalle lähetetään taistelulennokeja ja valtavaa vakoilukeskusta rakennetaan. Maahan on jo rakennettu lähes tuhatkunta FEMA:n keskitysleiriä ja uudet lait takaavat rajattomia valtuuksia. Mitä USA:ssa on tapahtumassa?

Aikakausilehti Wired kertoo tuoreessa raportissa Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisten (NSA) rakentavan maailman suurinta vakoilukeskusta, joka pystyy kaappaamaan ja valvomaan kaikkea sähköistä yhteydenpitoa koko maailmassa.

Viihdeteollisuudella, Microsoftilla ja suurilla internet-palveluntajoajilla ei välttämättä ole kovin hyvät asemat valittaa tilanteesta, kun ottaa huomioon niiden oman osuuden tapahtumien kehityksessä. Lisää: http://www.cbsyousuck.com.

***

Lähteet:

RT News: Even worse than SOPA: New CISPA cybersecurity bill will censor the Web

TechDirt: Forget SOPA, You Should Be Worried About This Cybersecurity Bill

SOPA changes name to CISPA

WebProNews: Is TPP Worse Than SOPA, PIPA & ACTA? - If secrecy and limited information is an indicator of worse, then yes it is

The United American Freedom Foundation (UAFF): What is SOPA, PIPA, ACTA, TPP

http://www.aclu.org/files/assets/aclu_cs_info_sharing_leg_chart_march_2012__final.pdf

Verkkomedia: Britannia valmistelee uusia ja ankaria valvontalakeja

YLE: Hallitus valvoo pian kaikkien sähköposteja Britanniassa

 

Riikka Söyring @ 5.4.2012 18:00