ULKOMAAN UUTISET
Tnn on tiistai, 23. joulukuuta 2014. Sivu on ladattu klo 4:56

Jo viides USA:n lentotukialus suuntaa osastoineen Persianlahdelle - kohteena Iran

Yhteensä viisi länsivaltojen lentotukialusta operoi jo Iranin vastaisella merialueella. Tämä on ollut ainutlaatuinen voimakeskitys, mutta nyt alueelle on lähtenyt jo kuudes lentotukialus taisteluosastoineen. USA on keskittänyt jatkuvasti uusia voimia ja jännitteiden odotetaan entisestään kiristyvän.

Toimittaja: Janus Putkonen
29.3.2012, Verkkomedia.org

 

Jo viides USA:n lentotukialus suuntaa osastoineen Persianlahdelle 

Nyt liikkeelle on lähtenyt merijalkaväen lentotukialus USS Iwo Jima, joka kuuluu WASP-luokan lentotukialuksiin, jollainen Iranin vastaisella merialueella on jo ennestäänkin: USS Makin Island. Yhdistyneeseen lentotukialusvoimaan kuuluvat pian WASP-luokan alusten lisäksi ydinkäyttöiset supertukialukset USS Carl Vinson, USS Abraham Lincoln ja USS Enterprise. Näiden USA:n viiden USA:n lentotukialusten lisäksi alueella operoi ranskalainen lentotukialus Charles De Gaulle. Yhteenlaskettu lentotukialusmäärä Iranin vastaisessa sotavalmistelussa on siis nousemassa kuuteen.

 

WASP-luokan lentotukialus USS Iwo Jima


Jokaisella lentotukialuksella on mukanaan täysi taisteluosasto, johon kuuluu 6-8 saatto- ja tukilaivaa. Näiden lisäksi mm. miinanraivaajia, hävittäjiä ja fregatteja alkaa olla Arabianlahdella useita kymmeniä, ellei jo satoja kappaleita. Lisäksi alueelle on suunnannut jo aiemmin kulkunsa mm. Merijalkaväen tulivoimaisia uivia tukikohtia, ns. taistelulaivoja. Miinanraivaajien lukumäärän kaksinkertaistamisesta Hormuzinsalmessa USA ilmoitti aiemmin maaliskuussa.

USS Iwo Jimaa seuraa maihinnousujen tukialukset USS New York ja USS Gunston Hall. Osastossa on mukana ydinsukellusvene ja merijalkaväen taisteluhelikopteriosasto. Yhdysvaltain laivastovoimien johto väittää edelleen kyseessä olevan ainoastaan laivastovoimien rutiinikeskityksiä.

Pelkästään USS Iwo Jimassa on 2 000 merijalkaväen sotilaan taisteluosasto, joka koostuu pitkälti taistelukokemuksen Afganistanista ja Irakista omaavista sotilaista. Tämä on kyseisen merijalkaväkiyksikön ensimmäinen laivaan tehty sijoitus.

Iranin vastaiseen kampanjaan on lähettänyt laivastovoimia USA:n ja Ranskan lisäksi myös Britannia, joka on uhannut entisestään lisätä omaa laivastovoimaansa merialueella. USA on voimakkaasti aseistanut arabiliittolaisiaan Persianlahdella ja varsinkin viimeiden kuluneen vuoden aikana. Pelkästään Saudi-Arabialle aseita on toimitettu noin 100 miljardin dollarin arvosta. USA on myös jatkanut voimallisesti Israelin aseistamista sotaan Irania vastaan.

Aiempien arvioiden mukaan USA:lla on asettaa tällä hetkellä Iranin vastaiseen sotaan 100 000 sotilasta. Joukkojen keskitysten oletetaan olevan nyt valmiina. Nämä sotilaat toimivat kymmenistä eri tukikohdista, joita USA:lla on Iranin ympärillä. Iskujoukkoja on keskitetty varsinkin Socotran saarelle kaikessa mediahiljaisuudessa. USA:lla ja sen liittolaisilla on käytössä miehitettyjä ja miehittämättömiä sotalentokoneita lukumäärällisesti tuhansia kappaleita. 

Venäläisasiantuntijan mukaan nykyisellä voimalla USA kykenee laukaisemaan yhdistetyn yli 400 risteilyohjuksen tuli-iskun Irania vastaan alueella olevista yksiköistään.

 

Polttopiste @ Hormuz

Lähi-idän polttopiste on ja tulee olemaan Hormuzinsalmessa, jonka sulkemiseen Iran valmistautuu mahdollisen hyökkäyksen kohteeksi joutuessaan, ja jonka avoinna pitämiseen Yhdysvallat liittolaisineen voimakeinoin pyrkii. Aikaraja Iranin ydinohjelmasta asetetuille neuvotteluille, joiden on määrä alkaa huhtikuussa, on nykyisiin tiedustelupaljastuksiin liittyvien lehtitietojen mukaan asetettunut kesäkuulle. Tämän on toisaalta vahvistanut suoraan myös Israelin puolustusministeri Ehud Barak.

Mikäli neuvottelut Iranin ydinohjelmista eivät tuota länsivaltojen toivomaa tulosta annetussa aikamääreessä, tämän jälkeen Israelin pelätään käynnistävän sotilaalliset iskut iranilaiskohteisiin. Yhdysvallat liittolaisineen joutuisivat sotaan väistämättömästi tässä tilanteessa. Varsinkin Kiina ja Venäjä ovat varoitelleet toistuvasti Iranin vastaisen sotilaallisen konfliktin arvaamattomista seurauksista ja sitä seuraavasta suursodasta Lähi-idässä. Venäjä on luvannut tehdä kaikkensa estääkseen sodan.

Sodan Irania vastaan odotetaan eskaloituvan ainakin Syyriaan, Libanoniin, Palestiinaan ja koko Persianlahden alueelle. Venäjä odottaa eskalaatioita koko eteläisen armeijakuntansa alueella ja Keski-Aasiassa. Venäjän eteläinen armeijakunta onkin jo sotavalmiustilassa, ja sitä on edelleen vahvistettu.

Mahdollisen sodan odotetaan nostavan öljynhinnan räjähdysmäiseen nousuun, sillä lähes 40% maailman merillä kulkevasta öljystä kulkee Hormuzinsalmen lävitse, jonka odotetaan pitkäksi aikaa sulkeutuvan sodan johdosta. Myös öljytuotantolaitosten ja alueen öljyterminaalien sekä tankkerikaluston odotetaan kärsivän tai kokonaan tuhoutuvan sotatoimien seurauksena. Öljynhinnan arvellaan nousevan nykyisestä n. 110$ tasosta n. 250$ / barreli. Asiantuntijoiden mukaan vuonna 2008 näkemämme hintanousu opetti, ettei maailmantalous kestä yli 125$ hintatasoa. Mahdollisen sodan odotetaan siis aiheuttavan laajapohjaisen talouden lamaantumisen ja superinflaation.

 

Lue myös mm:

Kolme kuukautta rauhaa? Aikaikkuna Lähi-idän kevätsodasta sulkeutui ja uusi aikaraja annettiin


***

Uutisarkistoa Verkkomedian uutisista Iranin vastaisesta kampanjasta:


*** 


Artikkelin pääasialliset lähteet:


***


Lisäaineistoa englanniksi:


Tietoa Iranin itsenäisestä öljypörssistä:
(mahdollinen todellinen sodan ja uhkailun syy)


Israelin sotilasyksiköitä toimii jo Iranissa?

 

 

Janus Putkonen @ 29.3.2012 3:38