ULKOMAAN UUTISET
Tänään on torstai, 2. lokakuuta 2014. Sivu on ladattu klo 17:27

Katse Washingtoniin: Ratkaistaanko tänään lopullisesti Iranin sodan agenda?

Odotettu Yhdysvaltain presidentin ja Israelin pääministerin tapaaminen tapahtuu tänään maanantaina Valkoisessa Talossa. Sunnuntaina Israelin ja USA:n presidentit uhosivat kovin sanoin juutalaisjärjestö AIPAC:n kokouksessa yksimielisyyttään Irania vastaan, mutta päätetäänkö tänään sotatoimista?

Toimittaja: Janus Putkonen
5.3.2012, Verkkomedia.org

 

Katse Washingtoniin: Ratkaistaanko tänään lopullisesti Iranin sodan agenda?

Presidentti Obaman ja pääministeri Netanyahun tapaamista on odotettu kuumeisesti siitä lähtien, kun tapaamisen ajankohdasta ilmoitettiin helmikuussa. Iranin vastainen retoriikka on kiihtynyt, öljyn markkinahinta on noussut ja USA:n valtamedia on jatkanut "Iran-uhan" rummuttamista yötä päivää. Neuvottelujen tuloksen odotetaan ratkaisevan milloin sotilaalliset toimet Irania vastaan mahdollisesti alkavat. 

Tänään maanantaina, jolloin sodanjumalan mukaan nimetty Mars-planeetta on lähimpänä maata, tapaavat valtiojohtajat toisensa Washingtonissa ja maailma pidättelee henkeään.

Eilen sunnuntaina Israelin presidentti Simon Peres tapasi Obaman, ja molemmat pitivät puheensa 14 000 juutalaisjärjestö AIPAC:n jäsenen edessä. Kyseessä on yleisesti tiedossa oleva Yhdysvaltain vaikutusvaltaisin lobbausjärjestö.

Obama vakuutti puheessaan AIPAC:ssa että USA seisoo Israelin rinnalla Irania vastaan, mutta kehoitti kuitenkin Israelia kiirehtimästä sotaan Irania vastaan. Obama lupasi ettei USA tule katsomaan vierestä ja katsoa Iranin rakentavan ydinasetta.

"Minun on sanottava mitä tulee Iranin ydinaseen estämiseen, etten ota mitään keinoja pois pöydältä ja tarkoitan mitä sanon", Obama sanoi. "Käytän voimaa milloin aika ja olosuhteet niin vaativat." Obama vaati jatkamaan pakotteiden käyttämistä, matkustusrajoituksia ja pyrkimyksiä kuristaa Iranin hallintoa, mutta sanoi ettei Yhdysvallat kavahda sotilaallisten keinojen käyttöä.

"En epäröi käyttää voimaa kun on tarpeellista puolustaakseni Yhdysvaltoja ja sen intressejä." Obama hehkutti suosiota osoittaneen juutalaisyleisön edessä.

Wall Street Journal toteaa Obaman muuttaneen suuntaansa huomattavasti sotaisampaan suuntaan kuluneen viikon aikana. Kysymys WSJ:n mukaan on, uskooko Iran ja Israel kolmen vuoden "diplomatian" jälkeen tähän suunnanmuutokseen.

(Tilannetta seuranneena tähän on todettava, ettei kolmen vuoden aikana presidentti Obama ole kertaaakaan neuvotellut Iranin kanssa väitetyistä ydinohjelmista tai luonut minkäänlaisia suhteita Teheraniin. YK:n kokouksissa olemme nähneet ainoastaan mielenosoituksellisia ulosmarsseja Iranin johdon puheenvuorojen aikana, eikä YK:n atomijärjestö IAEA ole käynyt neuvotteluja Iranin kanssa pitkälti yli vuoteen. Mistään diplomatiasta ei siis voi puhua, ainoastaan julistetuista taloussodan toimista ja tehdyistä sotavalmisteluista. toim. huom.)

WSJ:n mukaan Obaman uhoava sotaretoriikka sai yli kymmentuhatpäisen yleisön nousemaan jatkuvasti tuoleiltaan suosiota osoittamaan. Presidentti otti Iranin eristämisestä kunnian itselleen ja maata vastaan kohdistettu öljysaarto on saanut Iranin valuutan syöksyyn. Maanantain Valkoisen Talon tapaamisesta odotetaan ratkaisevaa. WSJ:n haastatteleman ja entisen pääministeri Netanyahun toimistopäällikkö Eyal Gabbain mukaan nyt on kyseessä viimeinen kasvotusten tapahtuva tapaaminen, ennen kuin päätös sotaan ryhtymisestä tehdään. "Aikaikkunan" sulkeutumiseen viitataan.

Kovan linjan kannattaja, Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman muistutti ennen viikonlopun puheita ja tapaamisia, että Israel aikoo itse tehdä päätöksensä Iranin vastaisista toimista. "Selkeästi Yhdysvallat on suurin mahti maailmassa ja suurin sekä tärkein maa joka on Israelin ystävä, mutta olemme itsenäinen maa", Lieberman lausui radiohaastattelussa. Mediassa on liikkunut runsaasti tietoja Israelin sotavalmisteluista ja siitä, ettei Israel aio ilmoittaa USA:lle hyökkäysajankohtaansa ennalta.

Huomenna tiistaina odotettavissa on Israelin ohjuspuolustuksen sotaharjoitukset, jotka ovat lisänneet sodanuhkaa ja spekulaatioita Israelin suunnitelmista entisestään. Öljynhinta on noussut sodanuhan noustessa korkeimmalle tasolle yhdeksään kuukauteen. Sotilastiedustelutietojen mukaan joukkojen keskitykset ovat valmiiita sodan aloittamiseen ja kaikki Yhdysvaltain aselajihaarojen komentajat ovat julkisuudessa ilmoittaneet valmiutensa Iranin vastaisen sodan aloittamiseen.

 

Venäläisasiantuntija: 'Vaikuttaa siltä että päätös sodasta on jo tehty'

Maailmantalouden ja kansainvälisten suhteiden tutkija Venäjän tiedelaitokselta, Gregorgy Mirsky, sanoo Valkoisen Talon tietävän erittäin hyvin, mihin sota Irania vastaan voi johtaa.

"Tämä olisi merkki täydellisestä Obaman epäonnistumisesta tavoitteessaan luoda ystävällisiä suhteita islamilaiseen maailmaan, ja lisäisi Yhdysvaltojen vastaisia mielipiteitä maailmanlaajuisesti. Iran tulee yrittämään Hormuzinsalmen katkaisua, jonka lävitse virtaa 40% maaailman merillä kulkevasta öljystä. Tämä nostaisi öljynhinnan 200$ barrelilta ja aiheuttaisi valtavan vahingon lännen valtiontalouksille. Joten tärkein tehtävä USA:lla ja läntisellä Euroopalla olisi estää Israelia käynnistämästä sotaa Irania vastaan, joka väistämättä vetäisi Yhdysvallat siihen mukaan."

Uusien mielipidetutkimusten mukaan Iranin sodan kannatus on Yhdysvalloissa 50–50.

Eri uutislähteiden saamien Pentagon-paljastusten mukaan USA valmistautuu antamaan Israelin lentokoneille ilmatankkausapua, jota he tarvitsevat suorittaessaan pitkän matkan operaatioita syvälle Iranin ilmatilaan. Tämän tiedon on nähty olevan ensimmäisiä todellisia merkkejä siitä, että hyökkäys Iraniin on nyt lähestymässä. Gregory Misrkyn mukaan tässä on kyseessä viesti Iranille.

"Tämä on suunnattu Iranille. Israel ei laukaise sotaa odottamatta. Samaan aikaan vaikuttaa siis siltä, että Israel on jo tehnyt tämän päätöksen. Jos USA on sanonut että se on valmis yhteiseen sotilasoperaatioon, Israel on tehnyt päätöksensä aloittaa sodan, josta on tulossa katastrofi Yhdysvalloille." Misrky toteaa. Israel on pitkään hakenut syytä aloittaa sota tänä vuonna, asiantuntija sanoo.

 

Lue edellinen Iran-raportti (VM 2.3.2012) täältä:

Ei merkkiäkään nähtävissä Lähi-idän suursodan väistymisestä

"Lähi-idän tilannetta monitoroidessa sitä toivoisi löytävän merkkejä, että uhka odotettavasta suursodasta olisi väistymässä tai siirtymässä eteenpäin. Suomessa jatkuneesta uutispimennosta huolimatta maailmalla sodanuhka on kuitenkin edelleen päähuolenaiheena. Uusi Iran-raportti ennen 'seuraavaa kellonlyömää'."

 

(kts. VM:n Iranin vastaisen kampanjan uutisarkisto)


Lähteet:

 

 

Janus Putkonen @ 5.3.2012 14:42