ULKOMAAN UUTISET
Tänään on torstai, 17. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 21:57

Vapaa internet uhattuna ympäri maailmaa

Internetin käyttöä rajoittavia lakiesityksiä tehdään ympäri maailmaa. Euroopan Unionin LEWP on neuvotellut jo pitkään muun muassa Kiinan ja Yhdysvaltain kanssa yhteisistä toimista sensuurivalmiuksien parantamiseksi.

Toimittaja: Riikka Söyring
22.2.2012, Verkkomedia.org

 

Vapaata internettiä uhataan ympäri maailmaa

Kanadassakin on tuotu esille entistä laajempi lakiesitys, Canadian ´lawful access law´ eli Bill C 30, jonka lainsäädäntö menisi pidemmälle kuin mikään tähänastinen valvontakäytäntö demokraattisiksi kutsutuissa länsimaissa. Lakiesitys Bill C 30 on kuitenkin mediahuomiossa jäänyt paljolti SOPA:n, PIPA:n, TPP:n ja ACTA:n varjoon.

Kanadassa valvontainfrastruktuuria pyritään rakentamaan samaan aikaan sekä lainsäädännöllä että teknologisesti. Erilaisia tekosyitä käyttäen - kuten lapsipornon torjunta tai nettipiratismi joita sinällään on aiheellista torjua - valvontakäytäntöjä pyritään levittämään koko väestöön.

Lakia vastustavat kansalaisjärjestöt ovat hyvin huolestuneita. Järjestöjen mukaan tiedonkeräämistä lähestytään siitä lähtökulmasta, että kaikki on poliisin tutkittavaa aineistoa.

Kanadalainen lakiehdotus on osa internetin laajempaa haltuunottoa, sillä voi olla mallintava merkitys muille maille, sanovat järjestöt.

"Näitä malleja on jo testattu Kiinassa ja muissa totalitäärisissä maissa. Siirretäänkö ne sellaisenaan meille, kun testausta on tehty riittävästi?"

Lakiesitys siirtäisi toimivaltaa tuomioistuimilta poliisille.

"Kansalaisten yksityisyyden suoja ja oikeusturva alenevat kun mukaan tuodaan tällaiset liukuvat standardit, joilla toimivaltakynnystä madalletaan ja toimivallan käyttöä ei valvota millään lailla. Uusille käytännöille ei ole mitään raportointi- ja valvontajärjestelyjä. Valvonnan valvontaa, raportointia tapauksista, rajoja ja suojia kansalaisille ei välitetä rakentaa."

"Toimintamahdollisuudet ovat kuin munat samassa korissa: kun kaikki on netissä ja datalta menee suoja ja oikeudet, ihmiset menettävät kaikki oikeutensa samalla. Kansalaiskeskustelua asiasta ei ole käyty, vaikka järjestely muuttaa kansalaisten suhteen valtioon."

Laki ei toisi mukanaan ainoastaan sitä, että poliisi voi ilman tuomioistuimen lupaa saada käyttäjien verkkotietoja. Palveluntarjoajat velvoitettaneen asentamaan valvontalaitteita verkkoon. Palveluntarjoajat haluavat tietenkin valvontamekanismien asentamisesta tulleet kulunsa pois:

"ISP:t haluavat valtiolta korvauksen, kun joutuvat rakentamaan valvontamekanismit, valtiot maksavat sen veronmaksajien rahoilla. Meihin kohdistettu valvonta maksatetaan meillä itsellämme. Kun tällainen arkkitehtuuri kerran rakennetaan, takaisin ei ole kääntymistä. ´Kehitys´ ei yleensä kulje taaksepäin."

Isoveli ei enää ole hallinto eikä korporaatiot, vaan se on näiden kahden liitto, järjestöt toteavat.

"Netti ei enää ole sitä, mitä se oli, mutta harvat sen ymmärtävät."

Kysymys kuuluukin: Haluammeko yhteiskuntaa, jossa valvonta on maksimoitu kansallisen turvallisuuden nimiin vai haluammeko vapaampaa yhteiskuntaa, jossa valvonta on minimoitu?

***

Kirjoittaja kiittää konsultoinnista niitä asiantuntijatahoja, jotka ovat osallistuneet tämän artikkelin laatimiseen. He itse tietävät, keitä ovat.

***


STOP ACTA! Pysäyttäkäämme sopimus Suomessa ja EU:ssa yhdessä!

"Mielenosoitus pitkään salassa valmisteltua internetin vapautta rajoittavaa ACTA-sopimusta vastaan järjestetään uudestaan, jälleen yhdessä monien muiden Euroopan kaupunkien kanssa! Kokoontuminen on 14.00 Asema-aukiolla, josta marssitaan 14.30 Senaatintorille."


***

Lähteet:

Campaign video. The privacy advocates who speak on this video, are worlds's top surveillance researchers. About the lawful access bill. New 'lawful access' law could amount to illegal search and seizure ...

Bill C 30

Canadian Privacy Law Blog

Wired: What is ACTA and Why You Should Be Worried About It?

Helsingin Sanomat: Asiantuntijat: Piraattisopimus ACTA:lla vain vähän vaikutuksia Suomeen
 

Liitteet:

 
TorrentFreak: While Drafting SOPA, the U.S. House Harbors Bit Torrent Pirates 
WND: Your Government at Work: Just what is Congress illegally downloading?
Karhula: Näkymätön pöytävieras
Karhula & Ekholm: Onko anonyymius uhka?

EurActiv: Lawmakers Call for a Halt to ACTA

EFF

EK

EPIC: FAST Project

EPIC: FOIA'd Documents FAST Privacy Threshold Analysis

Declan McCullagh, CNet: Article on FAST Technology (Oct. 7, 2011)

Department of Homeland Security: FAST Project

Alternet: FBI to expand domestic surveillance powers as details emerge of its spy campaign targeting activists

TPP-sopimuksesta

EU: European Commission: Communication: Smart borders - options and the way ahead:

Press Release:

Marisa Pagnattaro, GETTING UNDER YOUR SKIN -- LITERALLY: RFID IN THE EMPLOYMENT CONTEXT (2007) - analyysia pyrkimyksestä siruttaa työntekijöitä ihonalaisilla siruilla

Laura Hildner, Defusing the Threat of RFID: Protecting Consumer Privacy Through Technology-Specific Legislation at the State Level http://www.law.harvard.edu/students/orgs/crcl/vol41_1/hildner.pdf - lainsäädännöllisten puolien analyysia erityisesti kuluttajansuojan ja yksityisyyden näkökulmasta

FAIFE Sessions 2010

ZD Net: Copyright isn´t working, says European Commission

Knowledge Ecology International

Analysis of ACTA Internet Charter

Riikka Söyring @ 22.2.2012 14:12