ULKOMAAN UUTISET
Tänään on torstai, 21. elokuuta 2014. Sivu on ladattu klo 9:17

Tilanne Syyriassa kiristyy: Arabiliitto keskeytti Syyrian tarkkailuoperaation

Iranin ja Syyrian sotilaalliset silmukat kiristyvät yhtäaikaisesti. Arabiliitto ilmoitti lauantaina keskeyttävänsä tarkkailuoperaation Syyriassa lisääntyneen väkivallan johdosta. Saudi-Arabia liittolaisineen aseistanee ja rahoittanee Syyrian kapinallisia. Venäjä puolestaan on yhä tiukemmin Syyrian hallinnon tukena.

Toimittaja: Janus Putkonen
28.1.2012, Verkkomedia.org

 

Tilanne Syyriassa kiristyy: Arabiliitto keskeytti Syyrian tarkkailuoperaation

Arabiliiton pääsihteeri Nabil Elaraby sanoi lauantaina, että "Arabiliiton tarkkailutehtävä Syyriassa on päätetty keskeyttää välittömästi komissiolle jätetyn tilanneselvityksen jälkeen". Aiemmin tänään Arabiliiton virkamies kertoi pääsihteerin päähuolena olevan tarkkailijoiden turvallisuus.

Syyriassa on ollut tehtävissä noin sata Arabiliiton tarkkailijaa, ja he ovat parhaillaan hotellissa odottamassa lisäohjeita. Kansalaisaktivistien mukaan kolmen viimeisen päivän aikana on Syyriassa saanut surmansa 130 ihmistä.

Arabiliiton tarkkailijoiden kerrotaan raportoineen väkivallan kasvu tammikuun 24. ja 27. päivän välillä, erityisesti Homsin, Haman ja Idlibin alueilla.

 

Persianlahden maat aseistamassa kapinallisia?

Syyrian hallinon vastustajat Persianlahdella, Saudi-Arabia ja Qatar, ovat raporttien mukaan päässeet yksimielisyyteen Syyrian kapinallisten rahoituksesta, jotta he saavat hankittua kaipaamiaan aseita.

Salaiset tapaamiset on käyty opposition johdon ja Persianlahden maiden viranomaisten kesken, jotta asetoimitukset saadaan luistamaan. Kapinallisilla on ollut vaikeuksia salakuljettaa aseita Syyrian maaperälle.

Syyrian kapinallisjohtaja, joka antoi lausunnon Brittiläiselle The Times -sanomalehdelle, painotti sopimuksen merkitystä sanoen Vapaan Syyrian Armeijan saaneen taloudellista tukea lähes ainoastaan yksittäisiltä lahjoittajilta.

"Saudi-Arabia tarjoaa tukeaan kaikin tavoin", hän sanoi.

Tuki Syyrian kapinallisille vahvistettiin perjantaina Saudi-Arabian hallinnon perjantaisella ilmoituksella, että se tunnustaa ainoastaan Syyrian National Councilin (NTC) viralliseksi maan edustajaksi.

Kapinalliset ovat pyytäneet kansainvälistä yhteisöä julistamaan Syyriaan lentokieltoalueen ja kutsuvat Jordaniaa ja Turkkia luomaan suojavyöhykkeitä rajoilleen, jotta aseiden kuljetus Syyriaan saadaan turvattua.

Kapinallishallinnon edustaja myös mainitsi mahdollisuuden Turkin johtamiin iskuihin Syyrian ilmatukikohtiin ja asevarikoille.

 ***

Toimittajan kommentti:

Käytännössä Syyria on jo sotatilassa?

Arabiliiton tarkkailutehtävän keskeytyessä ja Syyrian hallinnon ilmoittaessa uusista kaatuneista sotilaista kokonaistilanne vaikuttaa nyt erittäin räjähdysherkältä Syyriassa. Venäjä esti perjantaina YK:n turvallisuusneuvostossa uuden Syyria-päätöslauselman hyväksymisen ja asettui nyt yhä voimakkaammin Syyrian hallinnon tueksi.

Länsimaiden liittolaismaat Persianlahdella eivät peittele tukeaan Syyrian kapinallisille. Suorat puuttumiset väkivaltaisesti toisen maan sisäisiin asioihin ovat suoria sotatoimia, ja lisäksi Syyrian hallintoa vastaan on asetettu voimaan mm. öljysaarto ja rahoitusalan pakotteet EU:n ja Yhdysvaltain toimesta. Samat toimet on suoritettu myöhemmin koskemaan myös Irania. Silmukka kiristyy nyt nopeasti.

Kuinka länsimaat aikovat yhdessä sunni-liittolaisten ja Israelin kanssa jatkaa tätä Syyrian vastaista kampanjaa, onkin nyt erityisen mielenkiinnon kohde. Ainakaan YK:n mandaatilla Libyan kaltainen Syyriaan interventio ei tule onnistumaan: Venäjä ja Kiina ovat liittolaistensa tukena ja kahtiajako maailman kohtalon ratkaisevilla rintamilla syvenee.

Näyttää juuri siltä, kuten on konfliktintutkijoiden keskuudessa jo vuosia uumoiltu: Iranin ja Syyrian rintamat ovat avautumassa samalla kellonlyömällä. Mutta nyt on syytä kääntää huomiota myös Libanoniin, sillä Iranin, Syyrian ja Libanonin keskinäiset turvatakuut tulevat odotettavasti hyvin liittämään vaaralliseen tapahtumaketjuun myös tämän Hizbollah-puolueen johtaman Libanonin. 

 

Lähteet:

 

Janus Putkonen @ 28.1.2012 17:06