ULKOMAAN UUTISET
Tänään on sunnuntai, 2. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 17:22

Jo neljäs USA:n lentotukialus kohti Persianlahtea - tehtiinkö Iranin sodasta päätös?

USA:n puolustusministeri Leon Panetta ilmoitti jokaisen operatiivisen lentotukialuksen suuntaavan kohti Persianlahtea. USA:n asevoimien komentajan vieraili loppuviikosta Israelissa ja näkemykset ovat yhteisiä. Parissa päivässä tapahtui paljon, siis onko Lähi-idän suursodasta tehty ryhtymispäätös?

Toimittaja: Janus Putkonen
23.1.2012, Verkkomedia.org
Viimeisin päivitys 23.1. klo 16.55


Jo neljäs USA:n lentotukialus kohti Persianlahtea - tehtiinkö Iranin sodasta päätös?

Valtamedian jatkaessa hiljaisuutta Iranin vastaisista masiivisista laivastojen keskityksistä, Yhdysvallat ilmoitti vielä neljännen Nimitz-luokan lentotukialuksen lähettämisestä Persianlahdelle - tarkemmin sanottuna suoraan Hormuzinsalmeen. Viimeiselle tehtävälleen (yli 50-vuotiaan aluksen on tarkoitus poistua käytöstä tämän tehtävän jälkeen) lähtevälle USS Enterprise -lentotukialukselle onkin varattu vaarallinen tehtävä, koska Iran on varoittanut Yhdysvaltoja saapumasta enää lentotukialuksineen Persianlahdelle – painottaen, ettei se tule varoittamaan asiasta uudestaan.

Lue myös: Aiempi uutisointi Verkkomediasta laivastojen massiivisista keskityksistä

Laivaston keskitykset Yhdysvaltain laivaston lähteen mukaan 20.1.2012.

Huomaa, että jokainen operatiivinen Nimitz-luokkaa oleva superlentotukialus on joko viidennen laivaston alueella (Persianlahti, Arabianmeri) tai matkalla sinne. Lisäksi kaksi WASP-luokan lentotukialusta toimii lähialuella:

Neljännen Nimitz-luokan supertukialuksen (Enterprise) odotetaan saavuttavan Hormuzin salmen maaliskuun alussa. Käytännössä kaikki USA:n operatiiviset lentotukialukset ovat varattu Irania vastaan ja kerääntynevät Arabianmeren alueelle viidennen laivaston alaisuuteen (Stennis, Lincoln ja Vinson). Kuudennen laivaston WASP-luokan lentotukitukialus USS Bataan siirtyy parhaillaan taisteluryhmineen Välimereltä kohti Arabianmerta - paikalla on jo USS Makin Island.

Yhdysvaltain kuuden lentotukialuksen lisäksi Arabianmerelle on suunnannut Ranskan laivaston lippulaiva, lentotukialus Charles de Gaulle. Tämä nostaa Irania vastaan suunnattujen lentotukialusten määrän jo huimaan seitsemään kappaleeseen!


Kuvakaappaus tukialusten keskityksistä sivulta:


Leon Panetta vakuutti lentotukialuksen henkilökunnalle pitämässään puheessa Yhdysvaltojen ylläpitävän myös tulevaisuudessa täyden 11 lentotukialuksen laivaston (nykyisin +2 vara-alusta), vaikka asevoimien määrärahoista on syntynyt leikkaustarvetta. Panetta kertoi aluksen hangaariin kerääntyneelle 1 700 laivaston sotilaalle, että alus on suuntaamassa taisteluosaston kanssa Persianlahdelle ja purjehtivan suoraan Hormuzinsalmen lävitse. Tämä osoitetaan viestiksi Teheranille.

"Siitä lentotukialuksissa on kysymys", Panetta sanoi. "Siksi me ylläpidämme läsnäoloa Lähi-idässä... Haluamme heidän tietävän että me olemme täysin valmistautuneita kohtaamaan haasteet ja olisi parempi heille yrittää sopia Yhdysvaltojen kanssa asiat diplomaattisesti."

Länsivaltojen diplomatiapuheet - katteettomia valheita?

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on osoittanut Moskovan olevan vakaasti Iranin ja Syyrian tukena - ja saanut toimilleen myös BRICS-maiden (Kiina, Venäjä, Intia, Brasilia ja Etelä-Afrikka) täyden tuen. Venäjä harkitsee mm. uudestaan ohjustoimitusten (S-300) käynnistämistä Iraniin ja koko Venäjän strateginen motorisoitu ohjuskalusto on parhaillaan korkeassa hälytystilassa. Konkreettisen tukensa osoituksena Venäjä siirsi lentotukialuksensa taisteluosastoineen Syyrian tukikohtaan ja sen aluevesille heti vuodenvaihteen jälkeen.

 

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ilmoitti perjantaina aikamääreen diplomaattiselle ratkaisulle olevan lopussa sekä vaati Kiinaa ja Venäjää yhtymään Iranin vastaisiin pakotteisiin. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu vaati samaan aikaan EU:lta uusia pakotteita Irania vastaan – Mutta toisaalta, onko mitään neuvotteluja koskaan käyty tai onko niihin ollut edes haluakaan?

Tosiasiassa emme kertaakaan ole kuluneiden vuosien aikana saaneet seurata kunnollista, tai oikeastaan minkäänlaista, neuvottelua tai sellaisen yritystä Iranin ydinohjelmasta. Olemme ainoastaan nähneet diplomaattiselta kannalta röyhkeät ja Israelin johtamat ulosmarssit Iranin presidentin puhuessa YK:n yleiskokouksissa ja Genevessä. Näihin mielenosoituksellisiin ulosmarsseihin on muuten Suomikin aina kuuliaisesti yhtynyt.

Iran puolestaan on toistanut omaa haluaan aloittaa neuvottelut länsimaiden kanssa, mutta Iranin ulkoministeri Salehi joutui toteamaan viimeksi viikonloppuna Turkin vierailulla, ettei ajankohdan ja paikan sopiminen diplomaattisille neuvotteluille ole heidän puoleltaan mahdollista - se on sotilaallista ja taloudellista painostusta harjoittavan lännen tehtävä.

EU:n ulkopoliittinen johtaja Catherine Ashton käänteli takkiaan hyvin erikoisella tavalla Iran-asiassa loppuviikosta ja 19.1. Ashton totesi toimittajille, ettei sellaisia diplomaattisia neuvotteluja ole valmisteilla Iranin kanssa, mutta jo seuraavana päivänä 20.1. hän totesikin EU:n kuitenkin olevan sellaisiin valmis ja valmistautumassa!?!

Siis voiko EU:n ulkopoliittista peliä tämän epäjohdonmukaisemmin käydä - saati miten Iran voisi tällaiseen takinkääntelyyn ja näin todistettavissa olevaan "vedätykseen" edes järkevällä tavalla vastata? Irania vaaditaan neuvottelupöytään, mutta onko näiden neuvottelujen ehdot missään vaiheessa sellaisia, että niihin voisi yksikään suvereeni maa edes miettiä nöyrtyvänsä, ovatko ne todellisia?

Venäjä on kuitenkin tiukasti tukemassa Irania ja painostaa nyt yhdessä Kiinan kanssa Britanniaa, Ranskaa, Venäjää, USA:ta ja Saksaa (P5+1 maat) astumaan Turkin Istanbulissa neuvottelupöytään Iranin kanssa. Ajankohtaa näille suunnitteilla oleville neuvotteluille ei ole kuitenkaan toistaiseksi annettu.

 

Tehtiinkö sodasta päätös?

Konfliktintutkijoiden piirissä kulkee sanonta: "Seuraa USA:n lentotukialusten liikkeitä, niin tiedät missä seuraavaksi on tarkoitus pamahtaa." Nyt onkin käsillämme tilanne, että KAIKKI Yhdysvaltojen operatiivisissa tehtävissä olevat lentotukialukset ollaan samaan aikaan keskittymässä samaan paikkaan – viidennen laivaston alueelle Arabianmerelle. Nyt ilmoitettu neljännen tukialuksen lähettäminen samalle suunnalle on siis historian valossa varmasti selvin mahdollinen merkki odotettavissa olevasta suuresta konfliktista jo lähitulevaisuudessa.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja kenraali Martin Dempsey ja Israelin presidentti Shimon Peres

Israelin ja Yhdysvaltojen korkein sotilasjohto tapasivat torstaina ja perjantaina Israelissa. Kenraali Martin Dempsey antoi lehdistölle lauantaina lausunnon, jossa hän vakuutti Yhdysvaltojen ja Israelin jakavan yhteiset intressit alueella rummuttaen yksimielistä näkökulmaa turvallisuuskysymyksissä. Viesti lehdistölle oli odotetun symbolinen, mutta hyvin tärkeä, koska Israelin osuus Iran-kampanjassa on ratkaisevan suuri. Venäjä on toisaalta vaatinut länttä vetäytymään pyrkimyksissään, mutta sellaisesta ei ole nähty merkkiäkään.

USA:n asevoimien komentajan osallistuminen Holocaust-uhrien muistomerkin juhlallisuuksiin juuri ennen pe 27.1. vietettävää Holocaust-päivää, ja lupaus siitä, "ettei koskaan enää", on hyvin merkityksellinen protokolla heidän silmissään, jotka taistelevat Israelin valtion puolesta.

USA haluaa kuitenkin esiintyä Israelista itsenäisenä valtiona. Keskustelu Israelin ensi-iskusta velloo yhä suurena mahdollisuutena pöydällä, vaikka lopputuloksen kannalta sillä ei ole mitään merkitystä iskeekö Iraniin, Syyriaan tai Libanoniin USA tai Israel. Rintamalinjoissa ei ole epäselvää kummallakaan puolella. Ainoastaan propagandassa "eroa" voidaan tehdä.

Iran vastasi lännen sotilaallisiin uhkailuihin mm. Venäjän suurlähettilään äänellä lauantaina ja varoitti, ettei sellaiseen sotaan tulisi ryhtyä, jonka lopputulos olisi kaukana sodan sytyttäjien ulottumattomissa. Hän myös totesi länsimaiden ryhtyneen täyteen informaatiosotaan Irania vastaan.

Iran antoi perjantaina varoituksen muille alueen Arabimaille olemasta sekaantumatta Iranin vastaiseen sotilaalliseen kampanjaan. Saudi-Arabia vastasi käyttävänsä kaikkia keinoja shiia-johtoista Irania vastaan ja mitä todennäköisimmin siis yhdistyy länsimaiden hyökkäysarmeijaan kaikin voimin sodan syttyessä. Todennäköistä on myös, että Saudi-Arabian mukana sotaan lähtevät ns. Gulf-6 maat, jotka ovat Yhdysvaltain sunni-muslimeiden liittolaisia alueella. (mm. Kuwait, Oman, Bahrain, Saudi-Arabia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Qatar)

Iso-Britannian julkea päätös sensuroida Iranin kansainvälinen uutistoimisto Press TV:n lähetykset SKY-verkossa on varsin hälyyttävä signaali tulevasta. Press TV itse uutisoi sensuroinnin olevan selkeä merkki saarivaltion sotavalmistelusta. Britannia on myös lähettänyt moderneinta laivastoa Arabianmerelle vastaamaan Iranin sodan haasteisiin.

Raportit myös kertovat uusista Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen yhtymistä, jotka operoivat Iranin tuntumassa. Israelin armeijan laskuvarjojääkärit ovat myös aloittaneet juuri laajat operatiiviset harjoitukset – ensimmäiset viiteentoista vuoteen, joka voidaankin nähdä melkoisena sotilaallisena kehityksenä. Russia Today raportoi Washingtonista, että sotakiihkoilu on laitettu ylivaihteelle Yhdysvaltojen valtamediassa.

Vaikka Yhdysvallat ja Israel peruivat ulkovaltojen painostuksesta suuret ohjussotaharjoitukset, joiden oli määrä alkaa tammikuun loppuun mennessä, silti suurta, lähes 9 000 Yhdysvaltain armeijan sotilaan ja laajapohjaista sotakaluston siirtämistä Israeliin ei ole peruutettu. Tietojen mukaan joukot ovat tukevasti Israelissa ja valmistautuvat nyt vastaamaan mahdolliseen Iranin ohjusiskuun odotettavissa olevan Iran-Libanon-Syyria-sodan syttyessä. (Huom. maiden väliset turvatakuut!)

Tiedot USA:n maihinnoususta Libyaan sunnuntaina 22.1. tukevat vahvistuessaan hyvin näkemämme yleiskehityksen kokonaiskuvaa. Iranin vastainen sota ja Hormuzinsalmen sulkeminen tulee aiheuttamaan välittömästi öljytoimituksille suurimman mahdolllisen uhan. 40% maailman merillä matkaavasta öljystä kulkee tuon ahtaan salmen poikki, joka näyttää olevan  sotilaallisten tapahtumien polttopiste. Libyan strategisten öljytuotantolaitosten ottaminen haltuun nyt, ennen sotaa, takaa myöhemmin sotaa käyvälle lännelle sen tarvitsemat lisäresurssit korvaamaan menetettyä Persianlahden öljyä.

NATO sai kuluneella viikolla käyntiin myös Turkkiin sijoittamansa erikoistutkan. Yhdysvaltain ja Turkin sotilaat miehittävät pitkänkantaman ohjuspuolustuksen tutkaa, joka on tarkoitettu Iranista tapahtuvien ohjusten laukaisun havainnoimiseen ja torjumiseen. USA on sijoittanut kolme taisteluprikaatia Kuwaitiin ja sillä on kymmeniä sotilastukikohtia piirittämässä Irania. Pentagon on ilmoittanut olevansa valmis sotaan Irania vastaan - tuhansilla sotakoneillaan ja satojen laivastoalusten voimalla.

Siis onko päätös sotaan ryhtymisestä näillä tiedoilla tehty?

Tee oma johtopäätöksesi.

 

Kuinka kaikki on valmista alkamaan?

Leon Panettan sunnuntaina antama ilmoitus koko Yhdysvaltain operatiivisen lentotukialuskaluston siirtymisestä Irania vastaan on kaiken lisäksi selkeä merkki siitä, että perjantaina päättyneet ja suljettujen ovien takana pidetyt kokoukset ovat ainakin jatkaneet nähtyä kehitystä. Onkin otettava huomioon, että juuri "viimeiselle tehtävälleen matkaavan" lentotukialuksen eli USS Enterprisen ollessa kyseessä - neljäntenä ja Nimitz-ryhmän kaikkein vanhimpana aluksena, myös seuraavalle huolelle on todellista uutisarvollista aihetta:

 

Vaarana valehyökkäys! - "False Flag -operaatio"

Vaikka Iran onkin valmistautunut pitkään mahdolliseen lännen vastaiseen sotaan ja hallitsee näkemystensä mukaan Hormuzinsalmea sekä  ilmoittaa omaavansa mm. vahvan sukellusveneiden armadan, jolla se pystyy tehokkaasti haastamaan länsilaivaston – silti suurin uhista, myös länsilaivastolle, on se että Iran pidättyy itselleen turmiollisesta sodasta viimeiseen saakka, eikä missään nimessä anna länsimaille syytä käynnistää sotatoimia... Mutta länsimaat tekevätkin sen itse - itseään vastaan.

Valtioterrorin uhka kasvaa.

Iran onkin saanut useista suunnista varoituksia suunnitellusta valeiskusta, joka tapahtuisi länsilaivastoa vastaan ja josta syytettäisiin Irania. Mahdolliseksi toteuttajaksi arvellaan Israelia. Tällaisen sotatoimille oikeutuksen luovan valehyökkäyksen todennäköisyyttä pidetään nyt suurena ja siitä kirjoitellaan melko paljon. Myös Verkkomedia on antanut odotettavista valehyökkäyksistä seikkaperäisen analyysin, johon kuuluu mm. "Tonkinlahden tyylinen" laivastoselkkaus tai kauko-ohjattavalla lentokoneella omia joukkoja vastaan tehtävä pommitus.

"Uusi Pearl Harbor" loisikin sotapropagandalle tarvittavan keinon, jolla Yhdysvallat saadaan mukaan sotaan ja kansalaiset länsimaissa hyväksyisivät sotatoimet Iranin vastaisena "kostona".

 

 

Mitä meillä on vastassa?

Jotta ymmärrämme miten vakavasta aiheesta me puhumme, kun pöydällä on suursota vanhaa Persiaa vastaan, mainittakoon todennäköisen sodan seurauksista tässä yhteydessä lyhyesti vaikkapa entisen Yhdysvaltain valtionvarainministerin Paul Craig Robertsin huumaava varoitus: "Iranin vastainen sota voi lopettaa elämän maapallolla."

Kokenut poliitikko varoittaa, ettei Iranin sota mahdollisesti pysy hyökkääjien käsissä ja se saattaa aiheuttaa Kiinan ja Venäjän osallistumisen konfliktiin eli komannen maailmansodan. Tällöin ohjukset lentävät ja koko maapallo on vaarassa. Venäjä onkin tehnyt selväksi, että hyökkäys Teheraniin nähdään hyökkäyksenä Moskovaan. Entinen ministeri muistuttaa myös Yhdysvaltain ja Israelin sotaisasta ja syvästä liitosta – siitä valtavasta aseellisesta varustamisesta, jolla Yhdysvallat on mahdollistanut Israelille kyvyn hyökätä Iranin maaperälle.

Näin ei olisi tapahtunut, ellei näin olisi suunniteltu. Roberts näkee kaikkien Euroopan länsimaiden olevan täysin samaa liittoumaa, eikä vastustusta Isrelin toivomalle Iranin sodalle ole luvassa. Myös sota palestiinalaisia ja Libanonia vastaan on Robertsin näkemyksen mukaan edessä, jos ja kun Iranin vastainen rintama aukeaa.

Ehkä ironista kaikessa on, että samaan aikaan palestiinan hallinto on käynyt Moskovassa neuvotteluissa ja ilmoittanut presidentti Medvedeville, että Palestiinaan tullaan nimeämään tie hänen mukaansa. Venäjää siis arvostetaan - mutta vain länsimaiden vastapuolella.

 

Lue myös muu Verkkomedian Iran-uutisointi ma 23.1.2012!

"Viidennen laivaston tiedottajan mukaan Nimitz-luokan lentotukialus USS Abraham Lincoln purjehti sunnuntaina ilman välikohtauksia Hormuzinsalmen lävitse. Yhdysvaltain laivaston vakuuttaessa kyseessä olleen rutiinipurjehdus, toimenpiteen odotetaan entisestään kiristävän Iranin ja USA:n suhteita."

"EU:n lähettiläät ovat hyväksyneet uudet pakotteet Irania vastaan ja maan öljytuotantoa aiotaan saartaa. Syynä tähän kerrotaan olevan Iranin ydinohjelma. Seuraavaksi päätökseen  haetaan virallinen hyväksyntä EU:n ulkoministereiltä, jotka ovat kokoontuneet maanantaina Brysseliin."

"Jännitteet Persianlahdella ovat lähestymässä katkeamispistettä kun Iranin johtava virkamies sanoi Iranin 'epäilemättä' aikovan sulkea Hormuzinsalmen, jos EU:n öljysaarto Iranin öljyvientiä vastaan aloitetaan. Asiasta kertoi puolivirallinen iranilainen uutistoimisto Fars ja venäjän kansainvälinen uutistoimisto RT."

"EU:n ulkoministerit ovat päättäneet maanantaina asettaa Iranin öljytuonnille saarron, vahvistivat Eurooppalaiset diplomaatit. Asiasta uutisoi Iranin kansainvälinen uutistoimisto Press TV. Yksityiskohdat päätöksestä tulevat myöhemmin, mutta pakotteet astuvat voimaan viiden kuukauden aikana 1.7.2012 mennessä."

 

Lopuksi:

Tätä merkittävää RT:n artikkelia en ole toistaiseksi ehtinyt kääntämään, mutta suosittelen kielitaitoisille sen lukemista lämpimästi:

"Iran plays a critical role in the Persian Gulf and, with its strategic geography, totally dominates the northern gulf and the Strait of Hormuz. But does it have enough resources to block and hold the strategic route in the event of military conflict?"

 

Ensisijaiset lähteet:

 

Lopuksi:

Luettuasi tämän merkittävän varoituksen ja kymmenien eri uutisten yhdistelmän, jotka on koottu eri maiden pääuutisista viimeisen parin päivän ajalta – mieti, kuinka monta uutista näistä kymmenistä etusivun uutisista, koskien omaasi ja yhteistä tulevaisuuttamme, Lähi-idän suursodan syttymistä ja sen seurauksia, oletkaan saanut tietoosi Suomen valtamedioista?

...siis oikeasti, yhtäkään näistä?

Olemme informaatiosodassa.

Mieti sitä – ja lähetä samalla uutista eteenpäin...

 

--- Suomen ja rauhan puolesta! ---

Janus Putkonen @ 23.1.2012 1:40