ULKOMAAN UUTISET
Tänään on lauantai, 25. lokakuuta 2014. Sivu on ladattu klo 8:32

Sota Libyassa jatkuu – NATO:n pommituksia noin 50 kertaa vuorokaudessa

Lännen sotaoperaatio Libyassa jatkuu kiivaana. Viimeaikaisia yöllisiä Tripolin pommituksia on kuvailtu kovimmiksi sitten pommitusten alkamisen, uusimpana kohteena mm. yksi Libyan johtajan kodeista. Libya onkin toistuvasti pyytänyt NATO:lta tulitaukoa, mutta neuvottelupyyntöihin ei olla tartuttu. Libyan johtaja Muammar Gaddafi pyysi vain muutamaa päivää sitten Venäjää toimimaan rauhanneuvottelijana tilanteen helpottamiseksi, mutta keskustelutarjouksille ei tunnu löytyvän vastakaikua pommitushaluisen länsikoalition piirissä.

Sotilasliitto NATO julkaisi viime perjantaina Libya-operaation tilastoja. Maaliskuun 31. päivän jälkeen on tehty 8 444 taistelulentoa, johon sisältyy 3 229 pommituslentoa, joka tarkoittaa käytännössä noin 50 hyökkäys-pommituslentoa vuorokaudessa. Kyseinen luku ei kuitenkaan sisällä tietoja sodan alusta maaliskuun 19.–31. päiviltä.

21 NATO-laivaston alusta partioi aktiivisesti keskisellä välimerellä. Yhteensä 1 060 alusta on tarkastettu ja 56 alustarkastusta on suoritettu, joista 7 on aiheuttanut alusten käännyttämisen merioperaation alusta alkaen.

 

NATO: Painetta ei hellitetä

NATO:n pääsihteeri Rasmussen kertoi tänään maanantaina Bulgariassa, että "Operaatiomme Libyassa on saavuttamassa tuloksia, ja me estämme Gaddafia saavuttamasta omiaan," uutisoi uutiskanava Fox. Painetta ei siis haluta hellittää ja näyttää siltä, että myös kesäkuuhun jatketaan kiivaan sodan merkeissä, ilman tietoa operaation kestosta, ja vaikka esimerkiksi Venäjä ja Kiina ovatkin tiukasti arvostelleet operaatiota sekä syyttäneet länttä YK:n päätöslauselmien rikkomisesta, pommitusten odotetaan jatkuvan yhä kiivaina.

Iso-Britannia ja Ranska ovat viimeisimpinä toimenpiteinään lähettäneet Libyan vastaiseen operaatioon myös taisteluhelikoptereita, ja taistelut varsinkin Misratahin kaupungin alueella ovat jatkuneet tauotta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan siviilien tilanne monilla alueilla on erittäin vaikea.

Suomalaisista NATO:n arvostelijoista Verkkomedialle antamassaan tuoreessa haastattelussa pitkäaikainen europarlamentaarikko ja kansanedustaja Esko Seppänen totesi, että hänen mielestään Libya-operaatio on täysin laiton ja päätöslauselmien rikkomukset ovat ilmeisiä.

NATO:n toimintaa on arvosteltu laajasti myös köyhdytettyjen uraaniammusten käytön takia. Uraanipitoiset ammukset aiheuttavat korkeita säteilypitoisuuksia ja vaarantavat alueen siviilien elinolosuhteet. Mm. Irakissa, Kosovossa ja Afganistanissa käytetyt köyhdytetyn uraanin ammukset ovat todistetusti aiheuttaneet mm. mutaatioita ja säteilysairauksia.

 

Lähteet mm:

NATO:n julkaisema raportti 27.5. on luettavissa täältä:
http://www.nato.int/nato_static/assets/pdf/pdf_2011_05/20110527_110527-oup-update.pdf

NATO:n pääsihteeri maanantaina 30.5: Painostus Libyassa pidetään korkealla
http://www.foxnews.com/world/2011/05/30/nato-promises-pressure-qaddafi/

"Libya-operaatio on laiton" – Esko Seppänen Verkkomedian haastattelussa:
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=219

Janus Putkonen @ 30.5.2011 12:57