ULKOMAAN UUTISET
Tänään on maanantai, 14. heinäkuuta 2014. Sivu on ladattu klo 13:41

Arabiliitto hyväksyi pakotteet Syyriaa vastaan; Syyria: 'pakotteet ovat taloussotaa'

Keväällä Arabiliitto suositteli Libyan lentokieltoaluetta Saudi-Arabian, Qatarin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien liiton (UAE) ajamina, ja nyt samantapainen kuvio näyttää olevan kehittymässä Syyrian tapauksessa pakotteiden keinoin.

Toimittanut Olli Kingelin
30.11.2011 Verkkomedia.org

Arabiliitto hyväksyi sunnuntaina Kairon-kokoukseessaan tuntuvia pakotteita Syyriaa vastaan, jotta maata saataisiin painostettua rauhanneuvotteluihin hallituksen vastaisten voimien kanssa. Pakotteet ovat poikkeuksellisen raju toimenpide arabimaata vastaan. Pakotteisiin päädyttiin, koska Syyria ei halunnut Arabiliiton siviili- tai sotilastarkkailijoita seuraamaan marraskuun 2. päivänä "kapinallisten" kanssa solmitun "rauhansopimuksen" noudattamista. Arabiliiton päätös syntyi äänin 19/22. Irak ja Libanon eivät osallistuneet äänestykseen, eivätkä näin ollen luultavasti osallistu pakotteiden toimeenpanoonkaan.

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain pakotteet, esimerkiksi öljynostosaarto, ovat jo tehneet pahaa jälkeä Syyrian taloudessa, ja uudet pakotteet saavat Syyrian talouden yhä ahtaammalle. Arabiliiton pakotteisiin kuuluvat Syyrian viranomaisten ja poliitikkojen vierailukiellot, maksuliikenteen keskeyttäminen Syyrian keskuspankin kanssa, Syyrian ulkomaisten varojen jäädyttäminen sekä muiden arabimaiden rahoittamien projektien jäädyttäminen Syyriassa.

Syyrian ulkomininsteri Walid al-Moallem pitää pakotteita taloudellisena sodankäyntinä. Vaikka hän oli tyrmistynytkin pakotteista, hän sanoi silti, että niitä voidaan soveltaa monella tapaa – hän mainitsi esimerkiksi, että koska Syyrialla on keskeinen maantieteellinen asema alueella, sen ilmatilaa käyttävä reittilentoliikenne ja kautta kulkeva Euroopan rekkaliikenne saattavat kärsiä myös.

***

Toimittajan kommentti

Turkki, Syyrian tärkein kauppakumppani, on tänään saadun tiedon mukaan jäädyttänyt Syyrian keskuspankin varat ja keskeyttänyt kaupankäynnin, kunnes – Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoğlun sanoin – Syyriassa on "uusi, laillinen ja rauhanomainen hallitus".

Lähteet

 

 

 

Olli Kingelin @ 30.11.2011 20:31