ULKOMAAN UUTISET
Tänään on sunnuntai, 13. heinäkuuta 2014. Sivu on ladattu klo 17:01

Syyria tänään: Dosentti Johan Bäckman Venäjän lähettämänä tarkkailijana Syyriassa

Venäjä lähetti 20-henkisen delegaatioon tarkkailemaan Syyrian tilannetta. Olen yksi delegaatiosta, mukana on venäläisten puolueiden, nuorisojärjestöjen ja yliopistojen väkeä sekä venäläisiä toimittajia.

Toimittaja: Johan Bäckman
21.11.2011, Verkkomedia.org

 

Syyria tänään: Dosentti Johan Bäckman Venäjän lähettämänä tarkkailijana Syyriassa

Tulimme Damaskokseen eilen ja kiertelimme jo kaupungissa, tänään olemme käyneet pääkaupungin ulkopuolella, ja ensi viikolla aloitamme matkustelun ympäri Syyriaa.

Joka päivä Hesingin Sanomien valheellinen uutisointi yllättää. Tänän Damaskoksessa on mukamas hyökätty Baath-puolueen päämajaa vastaan kranaateilla. Se on hotellimme vieressä emmekä ole havainneet mitään kranaatti-iskua.

Väitteet meneillään olevasta oman kansan tappamisesta ovat selvää valhetta ja erittäin pahantahtoista propagandaa. Sama koskee väitettä "sisällissodasta".

Damaskoksen keskustaan oli tänään kokoontunut ilmeisesti satoja tuhansia ihmisiä presidentti Assadia tukevaan mielenosoitukseen. Keskusta oli aivan tukossa. Syyria selvästi tukee johtajaansa. Assadia vastustava "oppositio" on ulkomailta masinoitua propagandaa. Ihmiset ovat riemuissaan mutta samalla hieman ihmeissään ulkomailla leviävästä propagandasta, joka on jokapäiväisen naurun aiheena.

Olen puolustellut suomalaisten toimittajien ammattitaitoa sanomalla, että he ovat tottuneet kirjoittamaan samalla tavalla kuin amerikkalaiset, joten väärä tieto ei välttämättä ole suomalaisten syytä.

Paikalliset kertovat Reutersin ja Al Jazeeran antavan tahallaan vääristeltyä tietoa tai suoranaisia valheita mm. hyökkäyksistä lähetystöihin.

Se on kuitenkin kerrottu, että maaseudulla on alkanut liikkua ryösteleviä ryhmiä. Syyllisiksi epäillään islamistifundamentalisteja, jotka siirtyvät maasta toiseen tekemään ryöstöjä ja sieppauksia.

Syyria on maallistunein arabimaa, joten se ei herätä suurta kannatusta muiden arabimaiden keskuudessa.

Venäjää Syyria pitää nyt tärkeimpänä liittolaisenaan. Venäjän delegaatio on on saanut kaikkialla eritäin innostunen vastaanoton varsinkin tavallisten kansalaisten taholta. Venäjällä on Syyriassa tukikohta ja Venäjän laivasto on nyt myös saapumassa turvaamaan tilannetta.

Damaskoksessa turvallisuustilanne on hyvä, mutta maaseudulla se on usein heikompi. Suomen UM:n väitteet siitä, että täältä pitäisi poistua tai että tänne ei ollenkaan pitäisi matkustaa, ovat tyypillistä harhatietoa.

Ehkä Syyrian vaarallisuuden korostamisen tarkoituksena onkin estää toimittajia saapumasta maahan tiedottamaan riippumattomasti siitä, mitä täällä tapahtuu.

Damaskoksessa puhelin ja netti toimivat hyvin. 

Seuratkaa myös Facebookissa ja
Toimitus @ 21.11.2011 17:05