KOTIMAAN UUTISET
Tänään on maanantai, 5. lokakuuta 2015. Sivu on ladattu klo 7:01

Uusi pandemiaan varautumissuunnitelma sallii pakkohoidon - myös pakkorokotukset

Uusi pandemiaan varautumissuunnitelma on valmistunut Sosiaali- ja terveysministeriön pandemiajaoksessa 11. heinäkuuta 2012. Uuden suunnitelman mukaan tautiin sairastunut tai sairastuneeksi epäilty henkilö voidaan eristää hoitolaitokseen ja sairastuneelle määrätä hoitoa hänen tahdostaan riippumatta.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimittaja: Riikka Söyring

20.7.2012, Verkkomedia.org

 

Uusi pandemiaan varautumissuunnitelma sallii pakkohoidon - myös pakkorokotukset

Kansallinen pandemiaan varautumissuunnitelma päivitettiin Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tartuntatautien neuvottelukunnan pandemiajaoksessa. Päivitys ottaa huomioon vuoden 2009 pandemian (sikainfluenssa) yhteydessä saadut kansalliset ja kansainväliset kokemukset.

Päivitetyssä suunnitelmassa "Tartuntatautien torjunnasta vastaava kunnan/kuntayhtymän toimielin (yleensä terveyslautakunta) voi määrätä tautiin sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn olemaan poissa ansiotyöstä, oppilaitoksesta tai päivähoitopaikasta. Se voi määrätä henkilön eristettäväksi sairaanhoitolaitokseen, jos taudin leviämisen vaara on ilmeinen ja jos taudin leviämistä ei voida muuten estää. Yleisvaaralliseen tartuntatautiin sairastuneelle voidaan eristämispaikassa antaa taudin leviämisen estämiseksi välttämätön hoito hänen tahdostaan riippumatta.

Tartuntatautilain mukaan yleinen rokotusohjelma on yksilölle vapaaehtoinen.

Valtioneuvosto voi kuitenkin erikseen päättää pakollisista rokotuksista sellaisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi, joka voi saada aikaan huomattavaa vahinkoa väestön tai sen osan terveydelle."

 

Uusien rokotteiden ja lääkkeiden nopeutettu käyttöönotto

"Pandemian yhteydessä käytettäviä rokotteita voidaan joutua käyttämään laajasti ennen kuin ne ovat täyttäneet influenssarokotteilta normaalisti edellytetyt turvallisuustutkimukset. Myös uuden viruslääkkeen tai lääkemuodon nopeutettu käyttöönotto on pandemian aikana mahdollinen.

Influenssarokotteet ja viruslääkkeet ovat yleensä hyvin siedettyjä ja siksi niiden käyttö pandemian aiheuttamien terveyshaittojen vähentämiseksi voidaan katsoa eettisesti hyväksyttäväksi. Erityisesti rokotussuosituksen antaminen vaatii kuitenkin aina huolellista tilannekohtaista harkintaa, koska lyhyessä ajassa joudutaan rokottamaan suuri määrä ihmisiä uutta taudinaiheuttajaa vastaan ainakin hieman uudenlaisella rokotteella."

"Vuosien 2011-12 aikana EU-komissio on valmistellut jäsenmaiden vapaaehtoisen pandeemisten rokotteiden hankintavarauksen sopimusjärjestelmän. Suomen tavoitteena on, että sillä on pandemian alkaessa voimassa oleva (joko kansallinen tai EU:n yhteinen) sopimus, joka mahdollistaa pandemiarokotteen hankkimisen koko väestölle. Täsmärokotteen ostovaraussopimuksen ylläpitoon (jonopaikan varmistamiseen) tarvitaan määräraha valtion tulo- ja menoarvion kehyksiin."

"WHO:n asettama kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) arviointikomitea arvioi vuoden 2009 pandemiaan liittyneen toiminnan. Sen perusteella WHO tulee lähiaikoina antamaan uudistettuja suosituksia laajemmista toimintalinjauksista sekä seurannan ja torjunnan yksityiskohtaisesta toteuttamisesta."

"STM valmistelee tartuntatautilain ja -asetuksen kokonaisuudistusta, jossa otetaan huomioon pandemiasta 2009 saadut säätelytarvetta koskevat kokemukset."

 

Vastuu rokotteiden vaikutuksista yhteiskunnalla

Ennen vuoden 2009 valepandemiaa WHO muutti pandemiamääritelmiä niin, että tavallinen flunssakin voidaan määritellä pandemiaksi. Valepandemian aikana rokotettiin ihmisiä testaamattomalla rokotteella ympäri maailmaa. Suomessa rokotusten seurauksena sairastui yli 100 lasta parantumattomasti narkolepsiaan.

Lääkeyhtiöt olivat vaatineet pandemiarokotetta hankkineilta valtioilta sopimusehdon, jonka mukaan lääkeyhtiöt eivät ole vastuussa mahdollisista haittavaikutuksista, näin ollen korvaukset siirtyvät veronmaksajien piikkiin.

 

Lähde: 

 

Lue myös: 

"Yhdysvaltain valtamedian otsikoissa on jälleen uusi kuolonuhreja vaatinut lääkeskandaali. Washington Post kävi läpi asiakirjoja ja FDA:n sekä lääkeyhtiöiden keskinäisiä sopimuksia. Lehden mukaan on selvää, että lääkkeiden tutkimustuloksissa vähäteltiin vaaroja ja kehuttiin todistamattomia hyötyjä."

20.7.2012, Verkkomedia.org

 

sekä (14.7.2012):

"Seuraamamme 'Vapauden maa' on muuttunut vaivihkaa valvontavaltioksi, jossa kansalaisten vakoilusta on tullut arkipäivää. Arvostettu valtiotieteilijä Glenn Greenwald varoittaa absoluuttisen tärkeästä asiasta: valvontavaltiota ei kehitetty meitä varten vaan meitä vastaan. Elämme valvontakulttuurissa." 

 

Riikka Söyring @ 20.7.2012 0:43