KOTIMAAN UUTISET
Tänään on tiistai, 1. syyskuuta 2015. Sivu on ladattu klo 8:55

Nokia ja Suomi - hallittu ja samanaikainen alasajo

Wallin sinetöi Puolustusvoimien rajut leikkaukset vain päiviä ennen eroaan ministerin tehtävistä. EVM-päätöstä odotellaan jo tässä kuussa. Katainen varoitti jo uusista talouden leikkauksista. Nokia näyttää olevan pakkaamassa toimintansa lähteäkseen – ovatko taloustappajat nyt Suomi-neidon kimpussa? 

Toimittaja: Janus Putkonen
Liiteuutisten toimittajat: Mauri Mäkinen, Riikka Söyring

16.6.2012, Verkkomedia.org

 

Nokia ja Suomi – hallittu ja samanaikainen alasajo

Liittoutumattoman, puolueettoman ja elinvoimaisen Suomen ystäville ovat viime ajat olleet raskaita. Kaikesta päätellen ajat ovat tästä ainoastaan kovenemassa. EVM-päätös on tulossa eduskunnassa äänestykseen kesäkuun aikana ja asiantuntijat sanovat kyseessä olevan loppusilaus EU:n liittovaltion perustamiseksi – ilman kansojen mandaattia tai edes asialle kuuluvaa mediahuomiota.

Nokia ilmoitti valtavista irtisanomisista ja kaikesta päätellen odotettavissa on pitkään Suomen vientiteollisuuden selkärankana pidetyn Nokian asteittainen poistuminen maasta sekä korporaation vienti kokonaisuudessaan Microsoft-jättiläisen syliin. Tietenkin Nokian merkitystä sen kuihtuessa vähätellään, mutta kaikin tavoin laskettuna kerrannaisvaikutukset tulevat olemaan alueellisesti todella suuria ja kansallisesti huomattavia.

Toiminnan suunnitelmallisuutta kuvaa Nokian leikkauksia ja toimintojen alasajoa johtanut Elop, joka ei koskaan vaivautunut edes muuttamaan perheensä kanssa Suomeen. Miksipä olisikaan – vain kohta lähteäkseen?

Kauppalehti uutisoi puolestaan, että Nokian irtisanomiset ovat vain jäävuoren huippu ja teollisuudesta on nopeassa tahdissa kadonnut jo 60 000 työpaikkaa.

Nokian alasajo tapahtuu myös täysin samanaikaisesti maamme puolustusvoimien leikkausten kanssa, joille antoi eilen perjantaina siunauksensa vain muutaman päivän kuluttua tehtävistään luopuva puolustusministeri Stefan Wallin. Tämäkö on sitä hallituksen mainostamaa "vastuunkantoa"?

Kokoomuksen Jan Vapaavuori tyytyy rauhoittelemaan talouskasvu-uskovaista Suomea sanomalla, että "tuloerot ovat terveen yhteiskunnan merkki." Talousasiantuntijat ovat kuitenkin Vapaavuoren kanssa jyrkästi eri mieltä.

Pääministeri Katainen säestää yleistilanteen kehityksestä ja varoittaa valtiontalouden entistä kovemmista leikkauksista samaan aikaan, kun Suomi on sitoutumassa yhä suuremmilla miljardisummilla Keski-Euroopan yksityispankkien tukemiseen EVM-sitoumustensa voimalla. Tilannetta voisi kutsua Suomen kansallisomaisuuden ryöstöksi, mutta meillä ei Suomessa ole tarvittavaa perustuslakituomioistuinta hallituksen toimien laillisuutta arvioimaan.

Venäjän asevoimien komentaja Makarov kävi Suomessa kertomassa suomalaisille paljon sellaista, josta maamme päättäjät ja sotilasjohto ovat vaienneet. Pahamaineisten USA:n erikoisjoukkkojen aloittaessa samaan aikaan historian ensimmäiset harjoitukset Suomessa kaikessa hiljaisuudessa esitys vastaavasta harjoittelusta Venäjän armeijan kanssa tyrmättiin.

Venäjä näkee Suomen luisuvan kohti läntisen sotilasliitto NATO:n täysjäsenyyttä ja esitti virallisen toiveen, että Suomi säilyttäisi liittoutumattomuuden, ettei Venäjän tarvitse kokea tulevansa Suomen suunnalta uhatuksi. Presidentti totesi tylysti Venäjän armeijan komentajan tilannearvion olevan "väärä"ampuen Suomi-neitoa polveen

Venäjän esittämä toivomus maamme liittoutumattomuudesta käännettiin kavalasti valtamediassa Venäjän esittämäksi uhkailuksi, jonka nyt todetaan aiheuttaneen halutun tavoitteensa: kansalaisten tunteman NATO-myönteisyyden kasvamisen.

Bilderberg-kokoukseen Virginiassa yhdessä mm. Jorma Ollilan ja Jutta Urpilaisen kanssa osallistunut Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen kertoikin vähän ennen kokousmatkaansa Suomen Atlantti-seuran kokouksesta G0-visiosta ja Amerikka-unelmasta, jollaisia Suomen herrapiirit kannattelevat. Ikävä kyllä, Suomelle ei tästä BB-ryhmän tukemasta "Uuden Maailmanjärjestyksen" tavoitteesta löydy sijaa. 

Kansallisvaltiomme on siis uhattu – mitä on tapahtumassa? 

 

Taloustappajat iskeneet Suomen kimppuun

Verkkomedian haastatteleman huippuekonomisti John Perkinsin viesti on ajankohtainen, kun yrittää selvittää mitä ihmettä nyt oikeastaan Suomessa on tapahtumassa. Haastattelussa käsitellään kysymyksiä koskien Suomen ja Euroopan tilannetta ja sitä, miten "taloustappajat" ovat siirtyneet kolmannen maailman maista vauraisiin länsimaihin. 

John Perkins on ekonomisti ja kirjailija. Hän on toiminut pääekonomistina merkittävässä kansainvälisessä konsulttiyrityksessä nimeltä Chas. T. Main Incorporated. Perkins on neuvonut talousasioissa Maailmanpankkia, YK:ta, Kansainvälistä valuuttarahastoa, Yhdysvaltain valtiovarainministeriötä, Fortune 500:a yrityksiä sekä lukuisia valtioita ympäri maailmaa.

Perkins on työskennellyt suoraan valtionpäämiehien ja suurten yritysten toimitusjohtajien kanssa. Hänen taloutta ja geopolitiikkaa käsitteleviä kirjojaan on myyty yli miljoona kappaletta. Ne ovat olleet kuukausia mm. The New York Timesin bestseller-listalla, ja kirjoja on julkaistu yli 30 kielellä.
 

Katso tekstitetty haastattelu:

 

Taloustappajat ja Nokian alasajo

Se, mitä Nokiassa on tapahtunut ja tapahtumassa, on Suomen tulevaisuuden kannalta erityisen merkittävää. Mauri Mäkinen on helsinkiläinen diplomi-insinööri, joka on osallistunut henkilökohtaisesti tietotekniikkajätin tarinaan. Hän lähetti Verkkomediaan kirjoituksensa, joka onkin syytä julkaista kokonaan:

 

Nokian tarunomaisen tukipilarin 9/11

1980-luvulla sanottiin, että Nokia seisoo tukevasti monen tukipilarin varassa, kun se oli monialayritys. 1990-luvulla Nokia alkoi seistä entistä tukevammin ja tukevammin vain yhden tukipilarin varassa, kun toimialoista jäivät jäljelle vain matkapuhelimet.

Jos Meego olisi tullut, niin se olisi ollut avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä (kuten Symbian) eikä se sellaisenaan olisi ollut omiaan salaisen tiedustelupalvelun valvonta- ja urkinta-alustaksi.

Talouselämän (6/2011) artikkelin "Helvetissä solmittu liitto" loppupuolella todetaan, että Microsoftin (MS) johtaja Stephen Elop oli toissavuonna (2009) hehkuttanut Office-ohjelmistojen tuomista Nokian Symbian-puhelimiin. Symbian-Officen piti valmistua vuonna (2010). Ei valmistunut.

Onko tämä esimakua MS:n luotettavuudesta ja siitä, miten MS voi toimia Nokian suhteen jatkossakin. Myös tämän vai "vain ja ainoastaan" tämänkö takia Nokian uusien Symbian-älypuhelimien ulospukkaaminen on ollut niin "sovitun vaikeaa"?

Vedättikö MS tällä operaatiolla Nokian jalkavaimokseen antamalla Nokian ymmärtää muuta kuin mihin MS kykenisi tai haluaisi milloinkaan sitoutua itsenäisen Nokian kanssa? MS sai operaatiollaan lisättyä ahneiden sijoittajien Nokiaan kohdistamia suoriutumispaineita tai epäilyjä ja esiintyy nyt "katastrofin" pelastajana.

Mr. Elop on mielestäni jäävi kehumaan MS:n ja Nokian välistä sopimusta Nokian kannalta. Nokia ei kaapannut Microsoftia eikä edes Windowsia, mutta Windows kaappasi totaaliseen valvontaansa ja ohjaukseensa ainakin kaikki "Nokian" lähitulevaisuuden huippupuhelimet ja niin muodoin faktisesti myös itse Nokian. Nokia on nyt ja pysyy MS:n pihdeissä niin kauan kuin MS haluaa tai sopimus sitoo.

Kyllä Nokia itsenäisesti toimivana yhtiönä meni minun mielestäni tosi halpaan ja tosi halvalla ja koko kuvio vaikuttaa joka suhteessa kaappaukselta (tai Nokian täysin absurdilta luovuttamiselta) eikä miltään kahden tulevaisuudessakin itsenäisesti toimivan yrityksen win–win-sopimukselta.

Miten olisi ymmärrettävissä, että MS myisi Windows-käyttöjärjestelmiään edes "edullisesti" Nokialle, joka myisi ne "kalliilla" ulos ja "emoyhtiön" tulos kännykkäbisneksessä jäisi laihaksi ja Nokia kuorisi kermat päältä? Se on mahdotonta. Ainakin niin kauan, kun joku muu kuin Microsoft ja sen omistajat omistavat Nokiaa merkittävästi.

Nousee Nokian puhelimien IQ (älykkyys) tulevaisuudessa miten korkealle tahansa, niin silloinkin – tai varsinkin silloin puhelimia ja niiden valmistajaa ohjaa viime kädessä puhelimien sydän ... Windows ja Microsoft.

Sijoittajan perspektiivistä Nokia kangistuu Microsoftin ja muiden ohjelmistoyhtiöiden jakelukanavaksi kuten henkilökohtaisten tietokoneiden laitevalmistajat.

Maailman laki on, että se muuttuu, kun jokin voima tai joku vaikuttaja passivoituu tai poistuu kokonaan. Ketterä Nokia oli jo maailmanhistoriaa. Nokia jää maailmanhistoriaan myös suurena ja kankeana, joka antautui ehdoitta. Näännytti itsensä vain rahan perässä juoksemiseen ja unohti oman sosiaalisen arvonsa: "Respect for the individual". Nokian nykyisistä arvoista sitä ei löydy tässä Original Nokia -muodossa. Minulle tulee itku – tällä kertaa, Nokian takia.

Näin pohdiskeli ja spekuloi itsekin Nokian elektroniikka- ja ICT-teollisuudessa, sen nousussa ja uhossa, mutta ei nöyryytyksessä pitkän työuran tehnyt entinen työntekijä.

Mauri Mäkinen
Diplomi-insinööri, Helsinki

 

Valtion sisäinen vihollinen

Annetaan loppuyhteenveto -puheenvuoro entiselle Wall Streetin ekonomistille, talousprofessori Michael Hudsonille, joka oli yksi niitä harvoja taloustieteiljöitä, jotka ennalta kuvasivat kriisin tulon ja pyrkivät siitä varoittamaan. Hudsonin mukaan sosiaalisen sopimuksen purkautuminen, erilaiset kriisit ja tuloerojen kasvu eivät ole sarja onnettomia yhteensattumia.

Hudson sanoo jyrkästi:

"Täytyy ymmärtää, että vallantavoittelijat ja valtaryhmä yrittävät purkaa sosiaalisen sopimuksen kokonaan, tehdä kaikista velkaorjia ja käyttää feodaalivaltaa yksilöiden yli. Kaikki yritetään purkaa: valistuksen aika, Uuden jaon instituutiot, klassisen taloustieteen sosiaaliset arvot.

Ei taloudesta yritetäkään tehdä tasa-arvoisempaa tai jakaa valtaa. Ahneus on rajaton. Tavoite on paluu esiteollisiin ja feodaaliajan arvoihin. Valtioiden suorittamaa sääntelyä puretaan, hallituksia puretaan, valvontaviranomaisten valtuuksia vähennetään... syntymässä on uusi aateli."

Hudsonin kanssa on vaikea olla olematta samaa mieltä luettuaan Euroopan neuvoston heinäkuiset "suositukset" Suomelle tai Euro Plus -kilpailukykypaketin sisällön: työttömyysturvan alentaminen/poistaminen työn tekemisen "kannattavuuden" varmistamiseksi, eläkeiän nosto, osa-aikaeläkemahdollisuuden rukkaaminen sekä erinäiset palkansaajien asemaan kohdistuvat "uudistukset", kuten pysyvä matalapalkkaisuus kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

Lue koko uutinen: (Riikka Söyring)

 

Pääasialliset lähteet:

 

Janus Putkonen @ 16.6.2012 10:22