KOTIMAAN UUTISET
Tänään on torstai, 17. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 15:38

Mikä on Nokian ja Microsoftin kuvauskampanja? - Googlen kuvausautojen vakoiluoperaatio paljastui

MTV3-uutisten mukaan Nokia ja Microsoft aloittivat Helsingin kuvaamisen kuvausautollaan. Yhdysvaltain hallinnon tuoreen raportin mukaan Googlen kuvausautot tekivät aivan 'samaa', mutta haravoivatkin luvatta Wi-Fi lähiverkot, sähköpostit, salasanat, osoitteet, nimet... Alkoiko nyt uusi vakoiluoperaatio?

Toimittaja: Janus Putkonen
2.5.2012, Verkkomedia.org

 

Mikä on Nokian ja Microsoftin kuvauskampanja? - Googlen kuvausautojen vakoiluoperaatio paljastui

MTV3 uutiset kirjoitti rempseän ystävälliseen sävyyn tiistaina Nokian ja Microsoftin kuvausauton ilmestymisestä Helsingin katukuvaan. Uutisen mukaan Nokia pyrkii parantamaan karttapalvelujaan, ja varsin positiivisesti suomalaisille kerrotaan tulossa olevista kännykän ja tietokoneen lisäpalveluista. Molempien suuryhtiöiden kerrotaan saaneen luvan henkilötietolain mukaiseen teiden ja katujen kuvaamiseen. Kasvot ja rekisterikilvet kuulemma piilotetaan.

- Mutta mitä oleellista ja erittäin ajankohtaista MTV3 -uutisilta jäi mainitsematta?

Googlella käynnissä ollut samankaltainen kuvausoperaatio on paljastunut suuren luokan vakoiluksi, jossa katuja haravoineet kuvausautot tekivät paljon muutakin kuin vain "kuvailivat katuja". RT-uutiskanava uutisoi vain pari päivää sitten 30.4.2012, ettei kuvausautojen langattomien verkkojen massiivinen vakoiluoperaatio ollut lainkaan sattumanvaraista!

- Muistettakoon sekin, että tällä kertaa suomalaisia "katuja haravoimassa" on maailman suurin tietokoneiden ja langattomien palvelujen käyttöjärjestelmiä tuottava Microsoft.

RT:n uutisen mukaan Googlen johtajat tiesivät kuvausautojen keräävän sähköposteja, nimiä, osoitteita ja muita yksityisiä tietoja langattomien nettien käyttäjistä kautta maailman. Asia on paljastunut Yhdysvaltain hallinnon raportista, jonka mukaan katujen kuvausohjelman johtajisto tiesi operaation menevän paljon pitemmälle kuin pelkästään katukuvien ottamiseen.

Googlen massiivinen tietojenkeräys tapahtui kolmella mantereella vuosina 2007-2010.

 

Toimittajan kysymys: "Mitä tekevät Suomen viranomaiset?"

Paljastuneiden tietojen valossa tuntuu hyvin erikoiselta, että Nokialle ja Microsoftille on myönnetty katujen "haravointilupa". Ovatko suomalaiset mediat tai luvan myöntäneet viranomaiset tietoisia epäilyistä, joita olemme jo vuosia kuulleet Googlen kuvauskampanjasta - ja joka on nyt USA:n hallinnon asiakirjoissakin vahvistunut epäilyttävästi suuren mittakaavan vakoiluoperaatioksi?

Luulisi tällaisen "katukuvaustoiminnan" olevan toistaiseksi kiellettyä, kunnes näiden operaaatioiden todelliset tarkoitusperät ovat tiedossamme. Voimmekin ainoastaan esittää ankaria kysymyksiä ja vaatia vahvoin perustein viranomaisia tarkastamaan näiden ajoneuvojen ja yhtiöiden vakoilutekniset kyvyt sekä selvittämään kuvausoperaation todelliset tarkoitusperät. 


Lähteet:

Yhdysvaltain hallinnon raportti Googlen Wi-Fi vakoilusta (13.4.2012):

RT:n uutinen Googlen kuvausautojen toiminnasta (30.4.2012):

MTV3 -uutinen Nokian ja Microsoftin kuvausautosta Helsingissä (2.5.2012):

Janus Putkonen @ 2.5.2012 20:25