KOTIMAAN UUTISET
Tänään on perjantai, 25. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 5:28

Erosen tutkintapyyntö kunnianloukkauksesta Turun Sanomia vastaan hylättiin - Hirvisaari erotettu

Helena Eronen-Kuhanen teki 13.4. tutkintapyynnön törkeästä kunnianloukkauksesta Varsinais-Suomen poliisilaitokselle koskien Turun Sanomien uutisointia, jonka mukaan hänen parodiahenkisesti kirjoitettu 'hihamerkki-blogikirjoitus' uutisoitiin asiattomasti todellisena mielipiteenä. 17.4. poliisi ilmoitti, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta. Uutistiedon mukaan kansanedustaja James Hirvisaari, jonka avustajana Eronen toimii, erotettiin tänään eduskuntaryhmästä.

Toimittaja: Janus Putkonen
17.4.2012, Verkkomedia.org

 

Erosen tutkintapyyntö kunnianloukkauksesta Turun Sanomia vastaan hylättiin – Hirvisaari erotettu

Entisestään kasvavan julkisuuden saanut Helena Eronen-Kuhasen blogikirjoitus "Ratkaisu poliisin ulkomaalaisratsioihin" on aiheuttanut kokolailla kohtuutonta päänvaivaa itselleen blogin kirjoittajalle, Perussuomalaiselle puolueelle ja kansanedustaja James Hirvisaarelle, jonka eduskunta-avustajana Eronen toimii.

Tuoreen Iltalehden uutissähkeen mukaan kansanedustaja Hirvisaari on erotettu Perussuomalaisen puolueen eduskuntaryhmästä määräajaksi, joka jatkuu 15.9. saakka. Erotuspäätös oli tehty PS:n eduskuntaryhmässä yksimielisesti. Syynä luottamuspula ja mitä ilmeisimmin se, ettei Hirvisaari suostunut erottamaan avustajaansa kirjoituksesta syntyneen kohun seurauksena.

Alkuperäisen Helena Erosen blogikirjoituksen voit lukea: täältä.

 

Helena Erosen jättämä tutkintapyyntö tyrmättiin poliisilaitoksella

Verkkomedialle lähetettiin 17.4. kopio Varsinais-Suomen poliisilaitoksen tuoreesta ilmoituksesta (8420/R/20757/12), jonka mukaan Helena Eronen-Kuhasen 13.4. jättämä tutkintapyyntö Turun Sanomien törkeästä kunnianloukkauksesta on hylätty. Tutkinnanjohtaja Markku Kukon allekirjoittamassa päätöksessä todetaan tutkimatta jättämisestä, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta. Toisin sanoen Erosen yritys saada oikaisua ja oikeutta uutisointiin, jossa parodiahenkisestä kirjoituksesta oli tehty hänen todellinen mielipiteensä, on tukahdutettu.

Mistä kohu sitten alkoi? Erosen kirjoittama blogikirjoitus julkaistiin Uuden Suomen blogikirjoituksissa 11.4. – mutta se poistettiin asiattomana pian julkaisunsa jälkeen samana päivänä. Turun Sanomat julkaisi kirjoituksen pohjalta uutisen, jonka mukaan "Kansanedustajan avustaja ehdottaa ulkomaalaisille hihamerkkejä". Uutinen levisi nopeasti ja aiheutti kansainvälisen mediakohun. Alkuperäistä tekstiä ei kuitenkaan enää ollut luettavissa.

Verkkomedian uudestaan julkaisemasta blogikirjoituksesta voit muodostaa oman mielipiteesi, oliko kyseessä tosiaan Erosen antama mielipide vai pelkkä humoristinen parodia aiheesta, kuten Eronen itse asian näkee. Jättämässään rikosilmoituksessa Eronen toteaa: "Kirjoitus oli raisua huumoria sisältävä sarkastinen parodia, jonka luonteen tajusi takuulla jokainen normaalilla järjellä omattu henkilö."

Eronen oli kokenut uutisoinnin kirjoituksesta olleen tahallisesti harhaanjohtavaa ja hänen kunniaansa loukkaavaa.

Poliisin antamassa perustelussa todetaan mm. että "poliittisessa toiminnassa mukana olevan henkilön on sopeuduttava sietämään itseensä kohdistuvaa tavallista kärjekkäämpää kieltä, voimakkaampia ilmaisuja tai kritiikkiä poliittisessa keskustelussa muun muassa joukkotiedotusvälineissä".

"Mikäli käyttää sosiaalisessa mediassa verbaalisesti värikästä ja kärjekästä kieltä ajatustensa ja mielipiteidensä esittämisessä, on vastaavasti ymmärrettävä ja siedettävä se, että näitä ajatuksia ja mielipiteitä saatetaan muiden toimesta kommentoida tai tuoda kriittisessä sävyssä sosiaalisen median lisäksi myös valtamediassa."

Tutkivan poliisin mukaan "vaikka se (blogikirjoitus) on hänen itsensä mielestä vain sarkastista parodiaa, voidaan pitää huomioiden etenkin hänen asemansa kansanedustajana vähintäänkin sopimattomana kirjoituksena, jopa mahdollisesti sellaisena, jonka eduskunta lainsäädäntövaltaa käyttävänä tahona on kriminalisoinut."

Poliisi ei siis ainoastaan päättänyt tutkimatta jättämisestä, vaan epäsuorasti viittaa Erosen blogikirjoituksen mahdollisesti täyttävän rikoslain pykälät. Varsinais-Suomen poliisi kuitenkin vetäytyy tulkintavastuusta, sillä Uuden Suomen verkkolehden kotipaikka ei sijaitse Varsinais-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Kuvakaappaus perusteluista:  

Poliisin ilmoituksen Helena Eronen-Kuhasen rikosilmoituksen tutkimatta jättämisestä voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

 

Turun Sanomat:

Janus Putkonen @ 17.4.2012 18:20