KOTIMAAN UUTISET
Tänään on lauantai, 5. syyskuuta 2015. Sivu on ladattu klo 6:43

Teatteri on Suomessa suositumpaa kuin jääkiekko

Väitettä voi olla lähes mahdotonta ymmärtää todeksi, kun katsoo minkä tahansa TV-kanavan illasta toiseen jatkuvaa ja ylitsevuotavaa lätkäfanitusta. Mutta tutkimustulos selvisi, kun verrattiin jääkiekon katsojalukuja teattereihin: se mitä suomalaisten halutaan olevan, ei välttämättä tarkoita meidän sitä olevan.

Lähde: YLE Uutiset
Toimittaja: Janus Putkonen
5.4.2012, Verkkomedia.org

 

Teatteri on Suomessa suositumpaa kuin jääkiekko

YLE uutiset kertoivat 4.4. teatterin päihittäneen jääkiekon katsojaluvut. Monelle tämä tosiasia on lohtua ja toivoa antava tieto – monelle markkinamiehelle varmasti varsin hämmentävä toteamus. Suomea on mainostettu kuuluvasti juuri jääkiekosta nauttivana kansana, mutta tosiasiassa kansa äänestää jaloillaan, ja hakee elämäänsä varsin toisenlaisia elämyksiä juuri teatterisalien kautta. Suomi on myös teatterimaa.

YLE kertoo tutkimustuloksen synnyttäneen vilkasta keskustelua. Se ei olekaan ihme, kun seuraa valtamediaa, koska tuntiakaan on mahdoton seurata televisiota törmäämättä toinen toistaan jääkiekkoa enemmän hehkuttaviin mainoksiin tai lähetysbuffeihin, tulosruutuihin tai muuhun ohjelmasisältöön, jossa jääkiekolla on takuuvarma osuus.

YLE:n uutisten mukaan SM-liigaa seurasi kaudella 2010-2011 yhteensä 2,3 miljoonaa fania. Valtionosuutta nauttineet teatteritalot vetivät samaan aikaan 2,4 miljoonaa katsojaa. Pääsarjassa voitto meni teatterille. Alemmassa valtionosuutta nauttimattomissa teattereissa kävi kaudella yli 400 000 katsojaa, ja Mestiksen otteluita 362 000 katsojaa. Voitto meni teatterisaleille molemmissa pääsarjoissa.

Päihitys katsojaluvuissa jatkuu kaikilla verrattavissa olevilla tasoilla - harrastustasoilla ja mm. kesäteattereissa. Kun kaikki katsojaluvut lasketaan yhteen, jääkiekko kerää enimmillään 3,8 miljoonaa katsojaa, jolloin teatteriesitykset kiilaavat 4,9 miljoonan katsojan määrällä yhä kirkkaammalle kärkisijalle.

 

Kuva Porvoon kesäteatterista "Linnajokiset" vuodelta 2010:

 Allekirjoittanut Verkkomedian päätoimittaja, Porvoon Teatterin ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Janus Putkonen (vas) sekä näyttelijä Thomas Pryke. Kuva: Porvoon Teatteri 2010.

 

Mutta missä ovat valtamedian teatteriuutiset?

Kohtaavatko siis valtamediat sisältötarjonnassaan kansan enemmistön tuntoja tässäkään asiassa? Tällaisen tutkimustuloksen perusteella voisikin nopeasti ajatella niin, että esimerkiksi YLE:nhän pitäisi kertoa yhtälailla teatterimaailman kuulumisia, kuin jääkiekkoilijoiden edesottamuksia. Tässä suhde kun on kutakuinkin 99% suhde 1% jääkiekon puolesta. Eikö teatteri sitten ole "hyvää businesta?" - ja kysymys kuuluu, kenen ehdoilla ohjelmasisältöä oikeastaan tuotetaan? Jokin tasavertaisuuden taso asioille pitäisi varmasti löytyä, vaikka asiat eivät olekaan näin mustavalkoisia.

Voiko TV-viihdettä ja LIVE-nautintoa mitenkään rinnastaa toisiinsa? Se onkin varsin aiheellinen kysymys, jonk YLE:n toimittaja Janne Sundqvist jättää ilmoille artikkelissaan. Kunnia ja kiitos kuitenkin niille joille kunnia kuuluu: Laadukkaan teatterin ammattilaisille ja harrastajille kautta koko Suomen - ja tasapuoluolisuuden nimissä - kyllä se taitava lätkäkin ansaitsee kunnioituksensa.


Lähde:

 

Toimittajan kommentti:

Itse olen varsin tyytyväinen tästä tiedosta. Vuodesta 1996 teatteriohjaajana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä olen tuntenut jatkuvasti yleisöjen arvostaneen sitä, mitä me olemme tehneet Porvoon Teatterissa. Tutkimustulos antaa varmasti lohtua myös hyvälle ystävälleni, Karri "Paleface" Miettiselle, jolla on oma taustansa Hämeenlinnan teatterista, ja jonka uusi musiikkivideo sopii tähän asiayhteyteen kuin "naula päähän" ;)

 

 

 

 

 

 


 

Janus Putkonen @ 5.4.2012 19:15