KOTIMAAN UUTISET
Tänään on sunnuntai, 4. lokakuuta 2015. Sivu on ladattu klo 10:30

Mielipidevankina Suomessa? Teemu Vehkalan tarina huolestuttaa

Saimme runsaasti huolestuttavia tietoja ja yhteydenottoja, kun Teemu Vehkalan, 29, ystäväpiiri otti yhteyttä suoraan Verkkomediaan, ja he kertoivat erään ystävänsä vaikeasta sekä erikoiselta vaikuttavasta tilanteesta. Saimme tietää, että Hämeenlinnan keskussairaalaan on pakkohoitoon suljettuna Riihimäeltä kotoisin oleva mies, jonka väitetään joutuneen tuolle suljetulle psykiatrian hoito-osastolle vain hänen kansalaisaktivismin, mielipiteidensä sekä aktiivisen nettikirjoittelunsa takia. Väite mielipidevangiksi joutumisesta Suomessa on kovan luokan uutinen, mutta kun tätä mahdollisuutta vakuuteltiin useasta suunnasta, päätimme itse lähteä tapaamaan Teemua Hämeenlinnaan, selvittää tapausta eteenpäin, ja aivan aluksi haastatella häntä itseään.

 

Haastattelussa Teemu Vehkala, "NWO Havaintoja" blogin perustaja ja kansalaisaktivisti, nyt "suljetulla" Hämeenlinnan psykiatrisella osastolla, omasta mielestään laittomin perustein vangittuna ja lääkittynä. Haastattelu tehtiin sairaalan edustan puistossa. Haastattelijana Vekkomedian toimittaja Janus Putkonen.

 

'Mielipidevankina Suomessa – Teemun tarina'

Tapasimme tietoliikenneasentajan koulutuksen saaneen muusikon lauantaina 21.5. Hämeenlinnan keskussairaalan puistossa päivittäisellä ulkoiluajalla. Teemu vahvisti keskustelussa kaikki hänen ystäviensä meille kertomat väitökset paikkaansa pitäviksi, ja hän myös itse kokee joutuneensa juuri omien mielipiteidensä ja kansalaisaktivismin takia vangituksi.

 

Ei aiempaa psyykkistä hoitoa, eikä merkintöjä häiriökäyttäytymisestä

Teemu Vehkalan tausta vaikuttaa puhtaalta. Hän suoritti varusmiespalveluksensa vuonna 2003 ilman merkintöjä psyykkisistä ongelmista, eikä varusmieskorttiin jäänyt merkintöjä palvelusrikkomuksista. Koulu- ja opiskeluaikana psyykkistä lääkärinhoitoa ei ole tarvittu, kuten ei koko hänen aiempana elinaikanaankaan. Miestä ei ole myöskään tuomittu väkivaltaisesta käyttäytymisestä, eikä itsetuhoisia taipumuksia ole hänellä ollut. Työhistoria Teemulla on nuhteeton, ja taustaselvitysten mukaan mitään aiemmalla historialla selitettävää perustetta hänen sulkemisesta pakkohoitoon ei ole löydettävissä. Teemun ystäväpiirin kertoman mukaan mitään poikkeavaa käyttäytymistä ennen hänen vangituksi tulemistaan ei oltu havaittu, ja kuten hänen ystävänsä meille kuvaili, ”Teemu on hiljainen ja kiltti mies, mutta ehkä hiukan syrjään vetäytyvä.” Haastattelun aikana hänestä jäi samankaltainen kuva.

 

”Minut huumattiin laivaravintolassa kahvilla käydessäni” - Teemun rikosepäily

Teemu kertoo kohtalokkaasta illastaan 17.2. Viking Linen laivalla, jonka jälkeen hän on ollut vangittuna ensin laivaputkassa, sitten pakkohoidossa Hämeen keskussairaalassa, ”olin töissä muusikon tehtävissä Viking Express laivalla, ja kun yhtyeemme keikka loppui illalla, jäin laivan ravintolaan juomaan kaksi kupillista kahvia. Silloin minut huumattiin.” Teemu ei ollut nauttinut alkoholia koko illan aikana, ja hän muistaa hyvin, kuinka kahviensa jälkeen hänen olonsa oli alkanut nopeasti huonontumaan. Laivan infotiskiltä hänet oli viety ensin laivaputkaan, jossa laivalääkäri oli ilmeisesti antanut hänestä nopeasti diagnoosin, ”paranoidinen psykoosi.” Teemu kertoo, että hänet tuotiin satamasta suoraan messissä nauttimansa aamupalan jälkeen ambulanssilla pakkohoitoon, ”olen nyt yli kolme kuukautta ollut suljettuna täällä, enkä tiedä milloin minut päästetään täältä pois.”

Voimakkaan huumaustilan Teemu kertoo kestäneen tasan yhden vuorokauden verran. Tämän jälkeen ilmeisen kovilla psyykelääkkeilläkin hoidetun potilaan tila oli ”normalisoitunut” ja hallusinaatiot olivat kadonneet - eivätkä ne hoitojakson aikana myöskään ole enää palautuneet. Ei ole tietoa siitä, otettiinko Teemusta huumetestejä ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin ne olisivat ehkä näkyneet sairaalan testeissä, tai mitkä olivat testien tulokset. ”Sain vastaavan paranoidisen psykoosin diagnoosin myös keskussairaalan lääkäriltä, kuin mitä laivalääkäri oli minulle antanut, ja sen jälkeen minut on kaksi kertaa määrätty akuuttiin pakkohoitoon tämän johdosta. Nyt olen siirrettynä kuntoutusosastolle kolmanteen kerrokseen.”

Teemun ääni kuulostaa välillä murheelliselta, mutta ainakin kyyneleet pysyvät kurissa. ”Olen kovassa lääkityksessä täällä, ja kaikkein ikävintä on, etten voi juurikaan tuntea mitään.” Teemu muuten vastaa kysymyksiini aina suoraan silmiin katsoen.

 

Mielipidevankina Suomessa sanojensa takia?

Teemu Vehkala on ollut aktiivinen nettikirjoittelija vuodesta 2006, jossa hän on ylläpitänyt laajaa suosiota ja lukijakuntaa kerännyttä ”NWO Havaintoja” blogipalstaa ilmaisella sekä julkisella Blogspot serverillä. Silmäys Teemun perustamalle nettisivulle näyttää heti avaussivulla n. 470 000 lukukertaa pelkästään Suomesta. Uuden Maailman Järjestyksen (New World Order) otsikon saaneen blogin sisältö käsittelee laajasti netin kautta leviäviä aiheita mm. länsimaisen eliitin korruptiosta, sen suunnitelmista maailman hallitsemiseksi, sekä paljastuksia poliittisen, että taloudellisen valtakeskiön väitetyistä toimista, jotka vahingoittaisivat aina toteutuessaan kansojen asemaa sekä laillisia oikeuksia. Nettisivun aktiivinen ylläpito on jatkunut aina näihin päiviin saakka.

”Minun on vaikea uskoa, että vangitsemiseni takana olisi vain suomalaisia tahoja, uskon, että kohtalostani päätetään ulkomailta käsin,” sanoo rohkeasti vangitsijoistaan paranoidisesta käyttäytymisestä hoitoon määrätty potilas. ”Kun minua hoitavat lääkäritkään eivät osaa sanoa, milloin hoitojaksoni täällä päättyvät, niin kuka sitten?” Teemu heittää kysymyksen, johon olisikin mielenkiintoista saada vastaus. Voisiko siis ainoastaan riippumattoman ja yksityisen nettipalstan ylläpitämisen, joka käsittelee toisaalta netissä laajasti tunnettuja sekä käsiteltyjä aiheita, riittää perusoikeutemme ja sananvapautemme riistämiseen? Tämän väitöksenhän mukaan potentiaalisesti vangittavia ajattelijoita sekä nettikeskustelijoita jo Suomen mittakaavassa riittäisi varmasti tuhansia.

 

Tukimielenosoittajana Marko Sihvosen nälkälakossa eduskuntatalolla

Teemu kertoo sitten toisesta epäilemästään syystä huumaamiselleen, ja sitä seuranneelle vangitsemiselleen, ”osallistuin tukimielenosoitukseen eduskuntatalon edessä, kun nälkälakkoon ryhtynyt Marko Sihvonen järjesti tuon laajaa huomiota keränneen mielenilmauksensa vuonna 2010. Tämähän päättyi poliisin laittomaan rynnäkköön. Tietoni mukaan ja itseni mukaan lukien yhteensä kolme tukilakkolaista on sittemmin joutunut samanlaisen kohtelun kohteeksi, eli heitäkin on suljettu pakkohoitoihin, ja hyvin samankaltaisin perustein” sanoo Teemu kertoessaan kokemuksistaan kansalaisaktivistien piiristä.

Sitten Teemu Vehkala täräyttää seuraavan kovan väitöksen, ”olen saanut tietää, että erästä toista Marko Sihvosen tukimielenosoituksesta tutuksi tullutta kaveriani on diagnosoitu samoin, ja toista myös lääkitty aivan samoilla resepteillä, kuin minua täällä nyt.” Teemulla on myös kokemuksia vuodelta 2010 siitä, kuinka epäilyttävät punaiset Ford Mondeot ovat häntä seuranneet ja rekisterikilpien numeroit ovat täsmänneet toisiinsa, ”olen varmaan jollain SUPO:n aktivistien mustalla listalla,” Teemu ihmettelee, onko hän tosiaan niin suuri uhka kansalliselle turvallisuudelle?

Kun kysyin varmistukseksi, ”oletko koskaan syyllistynyt vihanlietsontaan sanoillasi tai kirjoitteluillasi, taikka kiihottanut toimimaan väkivaltaisesti jotain kansanryhmää, taikka yksilöitä vastaan?” Teemu vastaa suoraan, ”en varmasti ole.”

 

Teemun tapaus - huolestuttava tapahtuma on tutkittava

Toistaiseksi ei ole tiedossamme, miten näihin Teemun esittämiin, ja nyt myös julkiseksi tulleisiin rikosepäilyksiin on suhtauduttu virkamiesten toimesta, tai miten hänen kertomiaan tapahtumia Viking Linen tapahtumista 17.2. on tutkittu. Miehen itse ollessa vangittuna koko ajan tapahtumahetken jälkeen, viranomaiset ovat varmasti tehneet asianmukaiset tutkinnat miehen väittämästä rikosepäilystä, sillä mitään perustetta Teemun väittämien tutkimatta jättämiseen ei kerta kaikkiaan ole voinut olla olemassa. Miehellähän kun ei ole ollut mitään aiempaa psyykkistä hoitohistoriaa, eikä mielenterveysongelmia, joiden nojalla hänen sanomaansa olisi voitu väheksyä, ja tutkinta olisi jätetty tekemättä.

Ottamatta toimittajana kantaa Teemun kertomuksiin hänen uskomistaan syistä tai voimista, miksi hän on vaikeaan tilanteeseensa joutunut, onhan meillä sananvapauden lisäksi voimassa myös uskonvapaus, vaihtoehtoisena mahdollisuutena mieleeni tulee ryöstö- tai muu rikosyritys, jonka kohteeksi Teemu olisi työpaikallaan joutunut, jossa tekovälineenä on ollut vahva esim. synteettinen huumeannos. Tällainen totuus kaiken takana ei tuntuisi lainkaan tavattomalta. Voimakas huumaaminen vastoin tahtoa on vakava henkirikos, olkoon sen tekijä, tai teon motiivi sitten mikä tahansa. Mm. laivan valvontakameroiden sisältö Teemun kahvihetkestä kiinnostaisi nähdä. Samoin kiinnostaisi ylipäänsä tietää, kuinka suuri turvallisuusongelma huumaukset esim. risteilyaluksilla ovat olleet. Teemun tapausta on siis tutkittava.

Teemulla itsellään on unelma jatkaa työtään freelance muusikkona, ja päästä takaisin omaan elämäänsä käsiksi, mutta hän tuntee myös pelkoa omasta turvallisuudestaan kokemustensa jälkeen. Lopettaessamme haastattelun sairaalan puistossa, ja seuratessani Teemun palaamista sisälle, minulle heräsi vielä voimakas tarve kertoa sekä muistuttaa häntä eräästä kultaiseksi kokemastani viisaudesta, jonka eräs asekätkennästä vankeuteen tuomittu sotaveteraani minulle ikimuistoisesti kertoi, keskustellessamme anteeksiannosta isänmaalle –

 

”Puhtaalla omallatunnolla kestää mitä vain.”

Mikäli vääryys tässä Teemun tapauksessa on käynyt toteen, ja meillä istuu nyt Hämeen keskussairaalan kolmannessa kerroksessa joko aito mielipidevanki, tai sitten vain muutoin täysin väärinymmärretty henkirikoksen, taikka sellaisen yrityksen uhri, Teemullekin vain puhdas omatunto saattaa antaa tuon hetken mielenrauhan vankeudessa, ja myöhemmin kokemuksistaan anteeksi antaessaan.

 

Verkkomedia.org tulee seuraamaan Teemu Vehkalan kuntoutumista ja tilanteen selviämistä.

 

Toimittaja: Janus Putkonen, Verkkomedia.org, Hämeenlinnassa 21.5. 2011
Kuvat ja haastattelun taltiointi: Verkkomedian kuvatoimittaja

Liitteet:

Linkki Teemu Vehkalan NWO Havaintoja blogisivulle:
http://nwohavaintoja.blogspot.com/2011_05_01_archive.html

Linkki uutiseen Marko Sihvosen nälkälakosta eduskuntatalolla vuonna 2010:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010021111102032_uu.shtml

Janus Putkonen @ 22.5.2011 17:51