KOTIMAAN UUTISET
Tänään on perjantai, 18. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 8:31

Päästökauppapohatta ja ilmastopelottelija Al Gore tänään Jyväskylään

Suomen yrittäjäyhteisö (Nordic Business Forum) on kutsunut Yhdysvaltain entisen varapresidentin Al Goren osallistumaan perjantaina 30.9. panelikeskusteluun Jyväskylän messukeskukseen. NBF:n pääteemoina ovat ympäristövastuu, vastuullinen liiketoiminta, innovatiivisuus ja mielen voimavarat.

Al Goren lisäksi puhuttajina ovat Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck, jolla myös on lusikkansa CO₂-sopassa Zero Carbon ‑liikkeensä kautta, ulkoasianministeri Alexander Stubb, euroedustaja Eija-Riitta Korhola, entinen työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, entinen pääministeri Esko Aho, Åbo Akademin organisaatio- ja johtamisprofessori Alf Rehn, konsultti Jari Sarasvuo ja ympäristömuutoksen professori Atte Korhola.

Al Gore rahastaa kauhuskenaarioilla

Gore on erinomainen esimerkki siitä, miten hallintoon sisään päässeet voivat järjestää ja junailla lainsäädännöllä itselleen rahaa, joka otetaan muilta. Gore on sijoittanut kymmeniin päästökaupasta hyötyviin yrityksiin sijoitusrahastojen, esimerkiksi Capricorn Investment Groupin kautta. Hän luultavasti nettosi myös valtavat summat Chicagon CCX-päästöpörssistä. Päästöpörssiä oli perustamassa Yhdysvaltain nykyinen presidentti Barack Obama Joyce Foundation -säätiön kautta. Gore hallinnoi päästöosakkeitaan oman Lontooseen rekisteröidyn Generation Investment Management ‑sijoitusyhtiönsä kautta. Generation Investment Managementin hallituksen puheenjohtaja on investointipankki Goldman Sachsin riskisijoitustoiminnan entinen päällikkö David Blood (joka ei tosin ole ainoa yritykseen tullut Goldman Sachsin työntekijä). Obaman hallinnossa on nykyään useita Goldman Sachsin entisiä pomoja, ja Goldman Sachs myös investoi Chicagon päästöpörssiin, kun huhu kymmenen biljoonan dollarin "markkinoista" levisi.

Goren sijoitus- ja hiilikauppakuppaukset ovat tekemässä hänestä maailman ensimmäisen CO₂-miljardöörin. Kioton sopimus onneksi päättyy ensi vuonna, eikä seuraavaa sähkölamppulakia toivottavasti haksahdeta enää tekemään. Kioton sopimusta vastaan allekirjoiti aikoinaan vetoomuksen 17 000 tiedeyhteisön jäsentä, ja allekirjoituksia on nykyään jo yli 31 000.

Gore on myös Applen johtokunnan jäsen ja toimii hakukoneyhtiö Googlen neuvonantajana.

Elä niin kuin opetat?

Lähes yhdeksän miljoonan dollarin linnassaan Kalifornian rannikolla asuva Al Gore kärsii kuitenkin selvästi laskevasta luottamuksesta Yhdysvalloissa. IPCC:n ja muiden "asialle omistautuneiden" tieteellinen luottamuspula alkaa näkyä, samoin se, että kaikki näkevät, miten Al Gore elää aivan toisin kuin opettaa. Kun tähän yhdistetään kasvava tietoisuus Goren perussanomasta, että maailma pelastuu maksamalla hänelle hiiliveroja, ei lisääntyvä skeptisyys liene ihme. Vain 24 % amerikkalaisista uskoo, että Gore tietää, mitä puhuu.

Miten Gore uskaltaa sijoittaa asumukseen, joka aivan rannan tuntumassa sijaitsevana voi milloin tahansa jäädä ilmastotulvien alle? Ehkä hän tietää, ettei meren pinta oikeasti nouse, vaikka hän niin väittääkin palkitussa elokuvassaan Epämiellyttävä totuus. Elokuvan tuotti Goren sijoituksista huolehtivan Capricorn Investment Groupin perustaja, entinen eBay-miljonääri Jeffrey Skoll.

Goren 24-tuntinen propagandamaraton ja väärennetty opetusfilmi

14.–15.9. Al Gore järjesti omassa Current TV ‑kaapeli-tv-verkossaan keskusteluohjelman 24 hours of (climate) reality ("24 tuntia (ilmasto)todellisuutta"), jossa hän puhui ilmastosta kokonaisen vuorokauden, ja ohjelmaan osallistui useita vieraita. TV-lähetys monitoroitiin Ustream-web-tv-palvelun kautta, joten sitä saattoi seurata mistä tahansa. Gore väitti Internet-katsojaluvukseen 8,6 miljoonaa, mutta Ustream-palvelun tilastoinnin mukaan heitä oli vain noin 17 000.

Al Gore jätti lähetyksessä käyttämäänsä videomateriaalia projektisivustolleen jälkeenpäin katsottavaksi. Tarkkasilmäiset katsojat havaitsivat, että opetusfilmi Climate 101 ("Ilmastonmuutoksen perusteet") on väärennetty. Videolla kuvatussa kokeessa on myös selviä epäloogisuuksia, jotka tuodaan esiin, ja blogin lukijat ovat kommentoineet lisää epäilyttäviä ongelmia.¹

Toimittajan kommentti

IPCC:n (ja Goren) ilmastotulkintoja vastaan on jo kauan ollut erillinen tiedeyhteisön addressi, johon on kertynyt 9 000 professorin ja 22 000 muun tieteen parissa työskentelevän nimet. Vetoomusprojekti tarjoaa Willie Soonin toimittaman vaihtoehtoisen ilmastoraporttinsa, joka ilmeisestikin vastaa hyvin tiedeväen yleistä näkemystä asioista – päinvastoin kuin IPCC:n ja etenkin Al Goren poliittis-taloudellisten sidonnaisuuksien ryvettämät kauhukuvat.

Toinen tervettä järkeä, suhteellisuudentajua ja myös myönteistä näkökulmaa edustava ilmastoraportti on professori Craig Idson vetämän NIPCC-työryhmän (Non-Governmental International Panel on Climate Change) vuonna 2009 aloittama ja viimeksi 25.8.2011 päivitetty ilmastoraportti.

***

¹ Sivulla olevan Myytinmurtajien (Mythbusters) tekemän koevideon realistisuus ja vertailukelpoisuus oikeiden olojen (tai edes todella mitatuiksi tulevien seikkojen) kanssa pitää myös kyseenalaistaa, vaikka koejärjestelyt muutoin ovatkin jo toiselta planeetalta Goren esitykseen nähden.

 

Viitteet ja oheislukemisto


Olli Kingelin @ 30.9.2011 1:53