KOTIMAAN UUTISET
Tänään on maanantai, 3. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 13:35

STUK katkaisi Fukushima-hiljaisuutensa lyhyellä tiedotteella Verkkomedian uutiskohun levitessä

Näyttäisi siltä, että eilinen torstain Verkkomedia.orgin nopeasti levinnyt kohu-uutinen täydellisestä säteilyviranomaisten tiedotuskatkoksesta on herättänyt välittömiä toimenpiteitä ainakin Säteilyturvakeskuksessa. Kiitos aktiiviselle uutislinkin lähettäjille - Tänään 20.5. STUK on julkaissut siis ensimmäisen tiedotteensa Fukushiman tilanteesta yli kuukauteen!

"Tilanne Fukushima Dai-ichin ydinvoimalaitoksella on edelleen vaikea mutta vakaa. Pieniä määriä radioaktiivisia aineita pääsee laitokselta ympäristöön. Isompia päästöjä ei kuitenkaan ole odotettavissa." STUK:n tuoreessa tiedotteessa sanotaan.

"Ykkösyksikön reaktorisydän on päässyt paljastumaan ja kuumenemaan pidemmäksi aikaa kuin aikaisempien tietojen perusteella on arvioitu. Siksi ykkösyksikön polttoaine on todennäköisesti vaurioitunut aiemmin oletettua pahemmin, ja ainakin osa siitä on päässyt sulamaan ennen kuin jäähdytys merivedellä saatiin käyntiin." (STUK 20.5. 2011)

Koko tiedotteen voit lukea täältä:
http://www.stuk.fi/stuk/tiedotteet/fi_FI/news_683/

STUK:n tiedotesivulla näemme, että kuukauden jatkunut tietosulku on vihdoin murtunut:

Kun ennen 21.4. kuluneena kuukautena STUK:n tiedotteita julkaistiin joka toinen päivä - nyt vaadittiin sitten kokonainen kuukausi, että saimme Japanin tapahtumista mitään virallista tietoa. Verkkomedian nopeasti 19.5. levinneen uutisen voit lukea täältä:

'Suomen ja USA:n säteilyviranomaiset keskeyttäneet tiedottamisen Fukushimasta'
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=122

 

Lyhytsanainen ja vajavainen tiedote koko kuukauden tapahtumista

STUK:n antama lausunto vähäisistä päästöistä ei todistettavasti saa laajaa kansainvälistä tutkijapiirien tukea. Rajuista päästöistä onkin uutisoitu ja niistä on puhuttu jatkuvasti kansainvälisessä lehdistössä sekä laajoissa asiaa seuranneissa kansalaispiireissä. Näitä ristiriitoja tulisi nyt kaivaa ja esittää niitä STUK:n tutkijoille, kuten Verkkomedia.org tuleekin aktiivisesti tekemään - ja vähäsanaisten tiedotteiden sijaan tarvittaisiin kunnon perusteluja ja todisteita näille vähätteleville lausunnoille sekä rakentavaa keskustelua tapahtumista.

Tiedote ei ota kantaa julkistettuihin tietoihin ja mm. pääministerin kanslian vahvistamiin tietoihin kaikkien kolmen reaktorin sulamisesta, eikä myöskään mm. Tokiosta havaittuihin korkeisiin säteilypitoisuuksiin, taikka tuoreimpiin evakuointialueen laajennuksiin. Myöskin esim. alueella tehdyt merimittaustulokset sivuutetaan, ja kaikki muukin, mitä kuluneen viimeisen kuukauden aikana on todellisuudessa katastrofin seurauksena tapahtunut - kaikki tämä kuuluisi tämän ensimmäisen tiedotteen sisältöön.

 

Kuukausi on pitkä aika ja paljon on tapahtunut sen aikana...

STUK:n ohittamat tiedot ja uutiset kuluneen kuukauden ajalta mm.

 • Greenpeacen mittaustulokset merialueelta
 • Tokyon korkeat mittaustulokset
 • Työntekijöiden sairastumiset ja kuolemantapaus
 • Kaikkien kolmen reaktorin sulaminen
 • Reaktoritilojen laajenneet vuodot
 • Savupilvet Fukushimasta
 • Plutoniumlöydot kilometrien päästä
 • Evakuointialueiden jatkuvat laajennukset
 • Syöttövesien nopea radioaktiivisuustasojen nousu
 • Saastuneiden merikonttien löydökset kautta maailman
 • Koreasta laivattujen autojen saastepitoisuudet
 • Yhdysvaltain juomaveden ja maidon kohonneet säteilyarvot
 • MOX-plutonium polttoaineen vaarat kolmosreaktorissa
 • Valoilmiöt Fukushiman yllä
 • Työntekijöiden säteilytasojen mittaamatta jättäminen
 • Pääministerin ydinasioiden pääneuvonantajan dramaattinen eroaminen
 • Korkeat pitoisuusarvot mm. kouluissa ja pitkällä evakuointialueiden ulkopuolella

Paljon kysymyksiä olisi siis nyt vastattavana, jotta luottamus STUK:n tiedottamiseen voisi palautua. Kyseessä on sentään superkatastrofin kokonaisen kuukauden tiedottamatta jättäminen!

 

Keskustelun kautta kohti parempaa tiedonvälitystä

Tietosulkujen ja sensuurin murtaminen on haasteemme, joka onkin nyt pienen askeleen verran voitettu - ja vaikka siitä ei meille suoraa tietoa ole tullutkaan, niin väitän, että ilman uutistamme ei näin olisi tapahtunut, vaan kiistaton uutinen pakotti viranomaiset reagoimaan ja suorittamaan julkisia velvollisuuksiaan aiheellisen kohun laannuttamiseksi.

Tästä kiitos kohu-uutisemme jokaiselle levittäjälle henkilökohtaisesti! Me teimme sen yhdessä, ilman valtamedian mahtia - "Mutta ken uskoo tiedotetta, se uskokoon". Suosittelisin kuitenkin edelleen pysymään erityisen kriittisenä asiassa ja vaatimaan todellisia selontekoja tilanteesta, tehtäköön se silti vastedeskin asialliselta pohjalta. 

Asiat riitelevät, eivät ihmiset - näin vakavissa ja laajoissa kysymyksissä se onkin tarpeen. Julkinen ja asiallinen keskustelu on kuitenkin nyt avattu, ja viranomaiset ovat perustellusti haastetut foorumeille - ja me tulemme vaatimaan vielä paljon enemmän vastauksia, toivottavasti teemme sen yhdessä yhä uudestaan!

 

Janus Putkonen, 20.5.2011
Päätoimittaja

janus.putkonen@gmail.com
www.verkkomedia.org - Avoin ja riippumaton uutispalvelu ja kansalaismedia

Janus Putkonen @ 20.5.2011 19:17