KOTIMAAN UUTISET
Tänään on perjantai, 18. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 19:19

VM-haastattelu: tapaaminen Timo Haaran kanssa vankimielisairaalassa

Tapasin 18.9. maanviljelijä Timo Haaran Turun vankimielisairaalassa. Tapaaminen kesti 45 minuuttia, eikä keskustelutilaan saanut tuoda mukanaan muita tavaroita kuin ne vaatteet, mitä sattui olemaan päällä vankilalle saavuttaessa. Tämän vuoksi varautumiseni nauhurilla, kannettavalla tietokoneella, kynillä ja paperilla oli turhaa.

Toimittaja: Hansi Harjunharja
18.9.2011, Verkkomedia.org

Haastattelussa Timo Haara

 

VM-erikoishaastattelu: tapaaminen Timo Haaran kanssa vankimielisairaalassa

Turun vankimielisairaala on korkealla aidalla rajattu suuri laitos, jonka piiriin kuului useita parakkimaisia rakennuksia ja piha oli kauttaaltaan asfaltoitu. Odotushuoneeseen ei saanut viedä muuta kuin päällään olevat vaatteet. Paikalla kävi myös huumekoira nuuhkimassa. Matkasin ensimmäisestä rakennuksesta toiseen metalliverkoin varustetulla maijalla, jota luultavasti nimitetään vankeinkuljetusautoksi.

Toisessa rakennuksessa kahden lukitun teräsoven jälkeen saavuin huoneeseen, jossa oli tuolit, puhelimet ja ikkunalasit. Näky oli kuin suoraan elokuvasta. Odotin minuutin verran tuolilla, kunnes Timo Haara tuotiin paikalle. Vartijoita oli kaksi ja nämä lueskelivat pöydällä olevia Aku Ankkoja ja aikakauslehtiä.

 

Turun vankila on muuttanut Kakolanmäeltä uusiin tilohin Turun Saramäkeen ja aloittanut siellä toimintansa syyskuussa 2007. Paikkoja vankilassa on 255 vangille. Keskivankiluku Turun vankilassa vuonna 2009 oli 368.

 

Keskustelimme Haaran kanssa hänen tuomiostaan, viime aikojen kohtelusta ja myös hänen nykyisestä voinnistaan ja arjesta. Päätimme yrittää saada järjestetyksi haastattelutilaisuuden, joka voitaisiin taltioida, jotta Haara voi kertoa kokemuksistaan omin sanoin ja lainauksineen esimerkiksi Finlexistä.

Viime aikoina mies ei olekaan voinut melkein muuta tehdä kuin lueskella kahta jättimäistä lakikirjaa ja kirjoitella muistilappuja. Muihin aktiviteetteihin vankimielisairaalassa kuuluu television katselu ja käytävällä käveleskely – ei liene kovin henkisesti eheyttävää elämää?

Vankilan olojen lisäksi Haaraa harmitti myös se, että hänen tulisi nyt olla suorittamassa syyskorjuuta Virossa.

Haara luki minulle lainauksen lakikirjasta, jossa mainittiin, että ulkomailla tehdyt rikokset voidaan Suomessa tuomita sillä perusteella, että ne ovat olleet laittomia toimia myös kohdemaassa. Mielenkiintoista on se, että Virossa ollessaan hän teki kaiken hyvin avoimesti ja laillisesti, mutta silti hänen koko tuotantonsa on tuhottu ja esimerkiksi täysin laillisesti ostettuja 300 kiloa hampunsiemeniä tuskin tullaan enää näkemään.

Silti Timo Haaran alullepanema teollinen hampunkasvatus on nyt saanut Suomessa hieman enemmän hyväksyntää ja tänä vuonna Suomessa tiedetään kasvatetun ennätysmäärä teollista hamppua muutamaan kymmeneen vuoteen.

Lisäksi Haara kertoo, ettei hänelle olla vieläkään viranomaisten taholta kerrottu, että hänen ammatillinen toimintansa Virossa on nyt rikostutkinnan alla. Tämä tulisi rikoslain mukaan ilmoittaa asianosaiselle viipyilemättä. Nyt tutkinnan aloittamisesta on kulunut parisen kuukautta.

Turussa Timo Haaran mielentilaa on tutkittu tähän mennessä muutamalla lyhyellä haastattelulla, eikä häntä ole pakotettu syömään enää mitään lääkkeitä. Itse voin aikaisemman tuntemukseni perusteella kertoa, että mies on hieman stressaantunut mutta täysin sama persoona, jonka tapasin jo muutama vuosi sitten. Mikäli hän siis on skitsofrenian partaalla, on hän ollut sitä jo useamman vuoden ajan.

Haara ei saanut luovuttaa minulle kirjoittamiaan muistiinpanoja, vaan hän joutuu lähettämään nämä kirjeitse. Vartijan mukaan olisi pitänyt olla ylilääkärin lupa niiden luovuttamiseen.

 

Timo Haara luottaa psykiatri Hannu Lauerman ammattitaitoon ja pyrkimyksiin toimia inhimillisenä hyväntekijänä vaikeassa tilanteessa.

 

Ylilääkäri Hannu Lauerma on kirjallisesti pyytänyt jo 7.9. Naarajärven vankilaa toimittamaan Haaran henkilökohtaiset paperit, jotta Haara pystyisi valmistautumaan tulevaan oikeuskäsittelyyn. Paperit eivät kuitenkaan ole vielä saapuneet, vaan ne ovat ajautuneet Sukevan vankilaan, mistä niitä on pyydetty uudelleen 12.9.

Tulevassa oikeusjutussa ollaan jo ilmeisen paljon venytelty lain rajoja, koska syyteharkinta on kestänyt jo kaksi vuotta, vaikka syyte tulisi langettaa puolen vuoden sisään tutkinnan päättymisestä, Haara itse tilannettaan päivitteli.

Toivon mukaan Lauerman asenne potilaitaan kohtaan on ihmisystävällisempi kuin itse vankilan, ja näin myös saisimme sovittua haastattelutilaisuudesta, jonka saisimme taltioida. Käyttökelpoista materaalia Timo Haarasta kun riittää jo kirjaan, ehkä kahteenkin.

 

Lähteet:

 

***

 

Tapaus Timo Haara aiemmin Verkkomediassa:

 

Hansi Harjunharja @ 18.9.2011 15:31