KOTIMAAN UUTISET
Tänään on lauantai, 19. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 22:34

Timo Haara Turun vankimielisairaalassa – yhteydenpitoa rajoitetaan

Vaikka Timo Haara on viimeisimmän tiedon mukaan siirretty Turun vanki­mieli­sairaalaan alkuviikosta, tilanne on kehittynyt myös osaltaan parempaan päin.

Toimittaja: Hansi Harjunharja
8.9.2011, Verkkomedia.org
Päivitetty: 9.9.2011

 

Pakkolääkitys on lopetettu

Naarajärven vankilassa aloitettu pakkolääkintä on päätetty vankimieli­sairaalan ylilääkärin toimesta lopettaa. Perusteluna tälle on se, että Haaran mielentilaa on mahdotonta tutkia, mikäli hänelle samaan aikaan syötetään mieleen vaikuttavia lääkkeitä.

Haara joutui Naarajärven vankilassa syömään kahta eri lääkettä, joiden kummankaan nimeä ei hänelle kerrottu. Mikäli hän olisi kieltäytynyt ottamasta lääkkeitä, olisi ne annettu hänelle lääkepistoksina. Lääkkeiden vaikutusten perusteella kyse on ollut psykoosia ehkäisevistä neurolepteistä tai bipolaarisen häiriön mielialan heilahteluja tasaavista lääkkeistä.

 

Oikeusmateriaalit jumissa Naarajärvellä

Uusin ongelma on syntynyt siitä, että Naarajärven vankilasta ei olla suostuttu toimittamaan Haaran oikeusjuttuihin liittyviä papereita hänelle Turun vanki­mieli­sairaalaan. Erityisen ongelmalliseksi tämän tekee se, että vuonna 2009 takavarikoidun 1,7 hehtaarin pellon syyteharkinta umpenee 15.9. ja luultavasti juttu siirtyy pian oikeuskäsittelyyn.

Haaralta löytyvät todisteet virkavallan laittomasta menettelystä tutkinnassa voisivat vaikuttaa tuomioon. Lisäksi miehellä on yhteensä yli tuhannen sivun verran materiaalia, jonka pohjalta hän voisi koostaa puolustuksensa oikeuskäsittelyä varten.

 

Yhteyksiä ulkomaailmaan rajoitettu

Timo Haaralta vietiin kännykkä samana päivänä, kun häneltä saapui toimitukseemme avunpyyntö aloitetun pakkolääkityksen johdosta. Itse asiassa puhelin takavarikoitiin juuri sillä hetkellä.

Nyt Haara voi soittaa kolmesti viikossa 15 minuutin mittaisen puhelun valitsemalleen taholle. Nämä puhelupäivät ovat maanantai, tortai ja lauantai. Lisäksi hänen luonaan on mahdollista käydä vierailulla viikonlopun vierailuajan puitteissa, kunhan vierailu on vankimielisairaalan kanssa etukäteen sovittu. Mikäli Haara on vielä tulevan viikon lopulla Turun vankimielisairaalassa, yritämme päästä vierailemaan hänen luonaan.

 

Haaralle apua monelta suunnalta

Myös Amnesty Internationalin Suomen osaston entinen työntekijä on kiinnostunut Haaran tilanteesta. Olisikin erittäin tervetullutta, jos Suomen Amnesty voisi jossain vaiheessa auttaa Timo Haaran ihmisoikeuksien palauttamisessa. Tämän lisäksi monet yksityishenkilöt ovat kiinnostuneet Timo Haaran tilanteesta, ja meille saapuukin päivittäin kysymyksiä Haaran voinnista.

Viimeisen puhelun perusteella Timo Haara voi hyvin ja stressi on saatu laskemaan. Tilannetta auttanee sekin, että lääkitys on nyt lopetettu ja mielentilaan pureudutaan ammattitaitoisesti.

 

Toimittajan kommentti

On selvää, että Timo Haara on joutunut viime aikoina kestämään tilannetta, jollaista ei toivoisi kenenkään kohdalle. Siksi pyydämmekin, että lähettäisitte itse mielialaa nostattavia tervehdyksiä Haaralle Turun vankimielisairaalaan osoitteella:

Timo Haara
Mathildawredenkatu 1,
20380 TURKU, PL 49

Pysymme jatkuvasti muuttuvan tilanteen tasalla mahdollisuuksien mukaan, ja pyrimme jatkossakin tiedottamaan muutoksista niin Timo Haaran sijoituspaikan, lääkitsemisen kuin oikeusjuttuenkin suhteen. Toivon esimerkkimme synnyttävän myös muiden medioiden kiinnoksen Timo Haaran hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta.

***

Päivitys 9.9.2011, klo 22.55:

Hannu Lauermaa on Timon lääkäri ja Timo luottaa hänen asiantuntevuuteensa kun määritellään Timon mielentilaa, Timo on seurannut Hannun uraa vuosia ennen vankilaan joutumistaan ja uskoo, että hän näkee ettei Timo ole vankimlisairaalan tarpeessa.

Timo voi nyt ihan hyvin, pahoitteli sitä vain, että päätä on särkenyt niiden pillereiden syöttämisen jälkeen, mutta onneksi ei tarvitse niitä enää käyttää. "Tulipahan tuhottua taas muutama tuhat aivosolua noilla vahvoilla lääkkeillä"

Kun sanoin Timolle, että netissä on spekuloitu sitä, mitä pillereitä hänelle on syötetty ja että yksi niistä on ollut Seroquel ja jossain joku ehdotti litiumiakin, niin siihen Timo vain sanoi, että Seroquelia piti saada aluksi, mutta se vaihdettiinkin johonkin, jonka nimeä ei hänelle kerrottu, mutta joka vaikuttaa oloon hidastavasti ja turruttavasti ja koordinaatiota heikentävästi ja että no, tiesithän että sitä samaa liotiumia on myös kännyköiden akuissa

(Hansin huomautus: Se kännyköiden litium ei ole suolaja akussa)

Radio Rockin kannattaa soittaa Turun vankimielisairaalaan, suoraan vankilnajohtajalle, jos haastattelua haluaa saada, näin Timo ohjeisti, koska osastolla ei anneta hänen antaa haastattelua. Eli hoitajat ja lääkärit ei kuitenkaan noista asioista lopullisesti voi päättää, vaan sen tekee vankilanjohtaja.

***

Aiempi uutisointi mahdollisesta "poliittisesta vangista" Verkkomediassa:

Timo Haara vangittu

Timo Haaralta avunpyyntö: 'Minut pakkolääkittiin vankeudessa radiohaastattelun jälkeen!'

'Olen laittomasti vangittuna!' - viljelijä Timo Haaran kirje vankilasta

 

Hansi Harjunharja @ 8.9.2011 16:31